Tulis Tangan Kiri


Leave a comment

Apabila Badai Bertemu Awan.

Exif_JPEG_420

Angin bayu waktu sepoi-sepoi bahasa membelai pipi memang sedap dan mengasyikkan.Kalau kau berambut rebonding, boleh nampak rambut kau terbuai-buai beralun.Macam iklan syampu.

Tapi apabila badai bertemu awan hujan dan bertiup dengan kuasa penuh,silap-silap semuanya akan terbang dan binasa.Macam kanopi ini.

Kuat mana kanopi tersebut dipasak,diikat atau disokong ia tetap rebah dilanda angin.Just like that..Jadi kain kanopi yang dah koyak rabak kena tolak tepi.Total lost.

Tapi besi dan tiang kanopi yang belum patah riuk masih ada gunanya.Dismantle mana yang boleh diselamatkan dan simpan untuk hari akan datang.(Atau kalau kau biarkan macam tu saja,tak sampai 5 minit bangla besi buruk akan kutip).

 

At least bila badai mengganas lagi,back up besi dan tiang kanopi dah ready dan bisnes air balang anda tidak tergendala.Tak semestinya kena beli kanopi tiap kali rosak.Tak sempat kot nak berkejar ke kedai hardware lagi bila anda sedang sedap berniaga di bazar ramadan tu.

Oh ya!

Kalau takut dilanda angin,jangan berniaga air balang! Kikiki..

 

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11533_59

 

Advertisements


Leave a comment

Ebook Bisnes Air Balang 2016!

Ebook Bisnes Air Balang kini dah terbit!Sejak April 2016 lagi dah dijual dengan sangat hot di pasaran online.Ebook terbaru daripada penulis yang sama Ebook Rahsia Jus Bazar Ramadan iaitu Mizan Sulaiman (saya la tu!).

Meh kita preview sikit ebook tu ya.

banner bab300x250

Ebook Bisnes Air Balang ditulis berdasarkan pengalaman berniaga di bazar ramadan sejak 2008 dan paling latest masa 2015. Jadi kandungan ebook ni lebih segar,power  dan ikut trend. Saya kongsikan segala-galanya dalam ebook tu.

Jangan lupa beli okayyy!

Untuk maklumat lanjut klik di bawah.

banner bab468x60

 


Leave a comment

Air Balang VS Air Buah Blend Pasar Malam Part 1

Sekarang dah jadi rutin mingguan, hari Rabu aku akan ke pasar malam.Sekali seminggu.Bukan pergi berniaga tapi pergi membeli makanan macam orang lain jugak. Kecuali hujan terpaksalah menjamu selera di kedai tomyam siam atau mamak.

Yang menariknya di pasar malam yang aku pergi tu ada seorang peniaga air yang aku gelar dia raja air balang. Aku memang sukahati je bagi gelaran tu pada dia sebab dia tak tahu pun.Kalau orang lain nak dapat tapak sekangkang monyet pun kena berebut-rebut, dia bukan macam tu. 3 tapak sekali dia punya. Maybe sebab dia dah niaga lama so pelan-pelan dapat banyak tapak macam tu.Aku agak la.

Air balang dia memang bad ass!…Maksud aku dahsyat gitu bila diterjemahkan ke bahasa ibunda.Dulu 12 balang air campur 1 jenis lagi air tebu.Datang pun dengan lori yang boleh angkut lembu korban time raya haji.Mana muat nak sumbat semua barang tu dalam kereta.Van pun. Sekarang dah tak berbelas-belas balang air.Dia tukar taktik.Balang air ada 4-5 saja.Maybe lagi kurang. Aku tak kira sangat.Space lagi separuh tu digunakan untuk jual air buah style blend.

Yang aku nampak air buah yang dia blend ada air buah tembikai, honey dew, naga, kedondong, durian belanda dan 2, 3 jenis lagi.Bila jual air buah style blend begini kena ada teamwork yang awesome.Sorang kat belakang incas potong-potong buah, sorang lagi tukang blend.Pelayan kat bahagian depan bagi makwe yang incas.Dia layan kastemer dengan susun air buah yang telah diblend tu tadi banyak-banyak atas meja kasi nampak meriah.

Jadi ada 2 jenis air, air balang dan air buah blend.Setting cantik-cantik sebelah-menyebelah.Pelanggan memang ada banyak lagi pilihan. Aku pun pernah beli.Saja nak merasa.Tapi secara jujurnya air honey dew dia tu sedap.Sama sedap macam yang aku buat dan jual kat mana-mana selam ni. Yang lain-lain tu biasa-biasa saja.

Soalan pop kuiz….mana lagi untung? Jual air balang atau air buah blend?

Bersambung ke part 2.

 

Untuk belajar buat air buah yang sedap klik sini! 

banner bab300x250


Leave a comment

Mencari Tapak Bazar Ramadan

“Dik, pinjam pen sekejap.” Sapa lelaki di sebelah saya. Pendek dan rambut tak berapa lebat. Sesuai dijadikan pelakon testimoni masalah rambut botak tiada lagi dengan Yun Nam Hair Care.

Tak ada orang lain selain dia dengan saya yang sedang ralit melihat senarai penganjur bazar ramadan untuk tahun ini di daerah Kajang pada notice board. Ada 10 lokasi bazar ramadan yang menarik minat saya.Apa-apa hal salin dulu nombor telefon.Pilihan boleh dibuat kemudian.

” Meniaga kat mana nanti, bang? ” Tanya saya sambil menghulurkan pen pada dia. Kalau handset tak habis bateri tadi mudah sikit kerja.Snap saja senarai semua tu.Tak payah salin-salin dah.Nasib baik saya memang standby pen awal-awal dalam poket baju.

” Tak tahu lagi…Baru survey-survey.Cadang nak masuk area Bangi.”Jawab abang itu.Senyum tipis.

“Saya ni area KL dah dapat 1 tapak, Serdang pun dah ada..tinggal kawasan Kajang saja belum apply.Dapat 2-3 lokasi sekitar Bangi saja pun jadilah. Dengar khabar sebelah Bangi ni bazar ramadan meriah sikit” abang itu senyum tipis lagi. Pen dikembalikan semula sebelum dia beredar pergi dan ucap terima kasih.

Sampai ke sudah saya tak tahu apa yang abang tu jual time puasa.Tak terfikir nak tanya masa men talk tu. Tak kanlah jual apam balik sampai banyak tempat begitu.Kalau selamba sampai 5-6 tapak bazar ramadan dia sorang saja yang punya, dah tentulah dia bukan calang-calang orang. Mesti duit dia banyak.Tokey besar yang entah dari mana-mana. Kini dia di Kajang. Atau Bangi.

Bisnes air balang, klik sini! 

banner bab300x250


Leave a comment

Jangan Percaya Bulat-Bulat Cakap Penganjur Pasar Ramadan

Tahun lepas berlaku sedikit kontroversi. 2 bulan nak puasa satu banner besar dipasang di simpang 3. Selalunya di situlah segala banner dinaikkan. Dari hebahan majlis sunathon beramai-ramai, kenduri-kendara hinggalah ke pinjaman mampu pinjam tak mampu bayar along.

Kali ni banner yang naik adalah mengenai tapak bazar ramadan yang akan dibuka oleh pihak lain tak jauh dari tapak berniaga sedia ada sekarang. Semua orang tak setuju. Dah la tapak bazar baru yang dicadangkan tu masuk ke dalam sikit.Tak berapa strategik seperti tapak sediakala. Masing-masing enggan pindah ke situ. Saya pun sama. Rasa tak sedap hati tengok port yang dicadangkan tu.

banner bab728x90

Tapi saya call dulu penganjur dan bertanya dah berapa ramai peniaga yang daftar.Wakil penganjur pun explain berapa yuran sorang kena bayar dan masa saya call tu dah 5 orang hantar borang. Yang lain-lain tanya melalui telefon ramai tak terkata. Dia pesan pada saya register awal nanti penuh tak dapat masuk.

Akhirnya start awal puasa sampai habis ramadan, saya dan peniaga-peniaga lama di situ berniaga di tapak biasa.Tapak yang dah bertahun-tahun. Dan kali ini bertambah ramai peniaga.Tapak pasar ramadan baru tu langsung tak dibuka dari awal ramadan sampai hujung syawal. Maybe sebab sebenarnya tak ada orang yang nak berniaga di situ.

So kalaulah tahun ni tuan-tuan dan puan-puan baru nak berniaga, sila jangan percaya sepenuhnya cakap penganjur ni. Rugi bayar yuran, tapak bazar pulak tak best dan akan ada masalah nanti. Trust your heart dan kaji dulu tahun-tahun lepas ok ke tak tapak bazar di situ.

Klik di sini untuk beli ebook bisnes air balang di bazar ramadan! 


Leave a comment

Bisnes Air

Lama tak memblog. Jadi tanpa intro panjang saya sambung cerita pasal bisnes air. Puasa kan dah dekat, saya pasti tahun ni pun ramai yang nak berniaga dan  meramaikan lagi peniaga bisnes air di pasar ramadan. Untung masing-masing, rezeki Allah yang tentukan jadi tak salah nak cuba. Belum cuba belum tahu dah cuba nak berniaga selalu.

Okay…..Mahu jual air apa? Yang confirm untung dan orang ramai beli?

Mesti ramai jawab jual air tebu….

Tapi untuk yang baru berhajat nak buat bisnes air ni lupakan saja jual air tebu.Tak dinafikan air tebu memang lazat diminum time puasa tapi tak berbaloi untuk buat duit. Tak sepadan  dengan kerja yang renyah. Dalam blog ni saya pernah kongsi pengalaman bisnes air tebu (semak arkib ya), jadi terus terang kalau ada yang bertanya saya akan say BIG NO untuk bisnes air tebu. Punyalah derita bisnes air tebu ni kalau tak tau selok belok.Mencabar dan tak berapa balik modal. Kalau tak kena caranya.

Bukan saya sorang saja pernah alami situasi begitu.Tahun lepas di kawasan saya ada sorang budak kelantan tu buat bisnes air tebu. Agaknya dia share adik beradik, 2-3 minggu sebelum puasa dia dah pacak 1 gerai air tebu tepi jalan. Semangat abe nih!Siap semai batang tebu di kawasan belakang gerai.Senang nak guna untuk tahun depan katanya.

banner bab728x90

Tapi kantoi separuh jalan..Lepas 2 minggu puasa dah tak niaga air tebu. Dia fokus bisnes air kelapa saja. Tebu tak ada stok. Mesin air tebu tu tak tahu apa untung nasib badan.Lepas habis puasa, tebu-tebu yang disemai di belakang gerai kering dan mati. Lalang naik lagi subur.

Jadi lupakan bisnes air tebu melainkan awak-awak yang sedang baca ni seorang yang handal dalam sepak terajang bisnes air tebu. Jual air lain pun boleh untung. Banyak lagi bisnes air yang boleh kita jual. Percaya tak kalau saya kata kalau kena gaya, tempat dan masa, bisnes air bandung pun akan nampak sedap dan menawan!

Klik sini untuk belajar resipi bisnes air terlaris di pasaran!