Tulis Tangan Kiri


Leave a comment

Katering Air Balang

 

IMG-20160803-WA0073

20160803_112223-120160803_112259-120160803_14541620160803_112357

 

Puasa pun belum, dah nak sembang pasal hari raya?

Tapi ni story last year.Throwback Jamuan Aidilifitri 2016..Elok saja bazar ramadan berakhir, trend jamuan hari raya di opis-opis pula.Jadi Air balang JuicyLicious pun tak duduk diam.Kami bersama-sama memeriahkan majlis jamuan sempena aidilifitri di Putrajaya.

Menu air buah yang direquest adalah jus durian belanda,tembikai dan mango.Pilihan yang bijak untuk sejukkan tekak dengan jus buah yang 100% pure.

Well…seperti dijangka air rare iaitu jus durian belanda habis dulu!

Nak booking katering air balang JuicyLicious awal-awal untuk jamuan korang lepas raya nanti boleh whatsapp or pm tepi.

Atau kalau nak belajar buat resipi air balang sepower abang pun boleh, klik laju-laju link di bawah.

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php…

Advertisements


Leave a comment

Bisnes Air Kopi RM5 Di Bulan Ramadan

IMG-20160905-WA0000

Cuba kau buka mata luas-luas, ada berapa kanopi atau stall kopi hipster tepi jalan yang masih dibuka hingga sekarang?

Kalau dulu satu kawasan kejiranan yang sekangkang semut pun akan ada 3 stall kopi tepi jalan. Atau lagi hebat sampai 5 stall selang 50 meter. Tiba-tiba bisnes begini jadi trend dan tular.Semua orang mahu bergelar usahawan kopi ais.

Sekarang trend tersebut hampir mati. Setuju?

Sebab itu ada pembeli Ebook Bisnes Air Balang terdiri daripada ex-usahawan kopi ais. Apabila perniagaan kopi jalanan mulai merosot,akhirnya mereka terpaksa beralih kepada bisnes air balang.Mana yang masih kental saja akan terus bertahan.

Boleh tak modified atau gabungkan bisnes air kopi kepada air balang?

Sudah tentu boleh!Daripada kau tak tahu nak buat apa dengan stok serbuk kopi yang masih tinggi bukit dalam stor ada baiknya digunakan.

 

 

 

Beli balang air 2-3 unit. Jangan kedekut sangat nak keluar modal beli balang air yang tak sampai 500 hinggit tu.(Korang spend 1-5K untuk beli peralatan dan modal bisnes air kopi lagi banyak, ye dak?).

Kemudian bancuhlah dalam balang green tea,kopi,coklat dan segala bagai perisa kopi korang tu.Packaging pula terpulang nak bungkus ikat mati, tepi atau gunakan packaging ala bisnes air kopi dulu.Sekurang-kurangnya stokdan packaging air kopi tersebut akan habis separuh bila ramadan berakhir.

Mungkin tak semua air kopi (dalam balang) akan laku kalau korang masih jual RM5 sebungkus. Kaji balik harga tu sesuai ke tidak.Ikut harga market air balang.Dan untuk hasil yang lebih hebat,gabungkan dengan resipi air balang yang lebih hot daripada orang lain jual.

 


Leave a comment

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

 

Cerita ramadan tahun 2016..

Brader-brader ni borong habiss buah tembikai sampai 2 troli penuh.Sebelah kaunter lagi pun ada geng dia dengan 3 troli buah yang sama.

Abang dapat beli setakat 10 biji tembikai je.Saki baki yang diorang tak nak dah (atau troli dah overload).

Nak jual jus buah tembikai ye bang?Sama la kite…

Oh..gambor tak clear sebab tangan parkinson hari tu.

 

 


Leave a comment

KATERING AIR BALANG

Selain daripada jual air dalam botol dan balang, Abam JuicyLicious juga buat katering air balang untuk kenduri kahwin, tahlil dan doa selamat atau majlis kesyukuran sebab kau baru bersunat sekali lagi.

Suka hati kau lah nak order 3,5 atau 10 balang air yang power-power untuk tetamu minum…Macam jus buah naga,jus durian belanda dan jus mango dan air jagung dalam gambar di bawah.

Eh,eh…Caliph Buskers pun ada tu.

4 balang jus buah sold out pukul 2.00 pm.Air sirap yang disediakan percuma,orang tak pandang pun.

Kau pun mesti bosan minum air sirap je bila datang kenduri orang,kan?

p.s:Thanks to Big Boss JenamaSendiri.com, Doc Amin Abdullah kerana memilih katering air balang JuicyLicious untuk event ini!

 

 

 

 

 

http://www.bisnesairbalang.com/

 


Leave a comment

Ebook Jus Durian Belanda 2017

http://www.bisnesairbalang

Alhamdulillah,mac 2017 saya telah selesai update ebook Bisnes Air Balang.Seperti yang dijanjikan,siap kemaskini harga ebook baru adalah RM80…bukan lagi Rm60 macam tahun lepas.Siapa yang sempat beli harga lama kira beruntung sebab ebook tu dah powerr..Dan of course la versi baru bertambah power lagi dengan 15 resipi kesemuanya.

Lama saya tak sentuh tentang jus durian belanda dalam blog ini.Walaupun setiap tahun penjual jus durian belanda akan bertambah tapi don’t worry at all.Saingan jual air macam tu la.Teruskan secara konsisten jual jus durian belanda.Dalam ebook bisnes air balang ,saya telah kongsi resipi jus durian belanda tersebut dari awal hingga akhir.Di bulan ramadan ,tak ramai yang jual jus durian belanda..jadi orang ramai akan serbu gerai anda.itu pun kalau anda follow resipi jus durian belanda yang saya share tu betul-betul.

Tip daripada saya, jangan buang masa cari real buah durian belanda yang kadang-kadang saja dijual di pasaraya atau pasar.Belum tentu buah tersebut elok dan boleh digunakan untuk buat jus.Sebab buah durian belanda ni cepat buruk dan jadi masam.Bila jadi begitu,tak ada cara lain…buangkan saja buah tu!Sayangkan?beli buah mahal-mahal tapi tak dapat digunakan.

Untuk tip dan detail boleh baca ebook jus durian belanda.?ebook bonus yang sangat bernilai dalam ebook Bisnes Air Balang.


Leave a comment

Akak Pun Nak Jual Air Mata Kucing lah!

Rutin pagi sebelum sampai ke ofis, saya akan singgah ke gerai tepi jalan untuk beli breakfast. Bungkus saja, macam selalu. Pagi ini kakak pembantu gerai sedang rancak berborak dengan kawannya, kakak penghantar kuih donut dan akak supplier karipap sardin. Kalau semalam sembang pasal topik duit kutu, kemain meriah dan galak. Yang saya sempat dengar ialah ada sorang kawan dia (tokey gerai yang saya tak kenal) main kutu 5k!Sebulan ke setahun saya tak tanya lah. Saya dengar sipi-sipi saja.Banyak duit kawan akak tu.

” Bulan puasa ni, aku jual sorang-sorang…tak tolong dah dia ni,” kata akak pembantu gerai. Umur dia saya agak dah lebih 57 tahun.

“Hooo, molek tu..akok nok jual gapo?” tanya akak supplier karipap sardin. Saya tercegat di tepi.Tunggu akak ni habis susun karipap.

” Macam selalu ..jual air. Orang suka beli air cincau aku.” jawab akak tu sambil senyum. Saya memang perasan akak ni bila bulan puasa dia akan set up satu kanopi tak jauh dari gerai kuih ni. Ada 4 balang air dia jual.

“Tapi kali ni cadangnya nak tambah air sejenis lagi. Air mata kucing. Sedap gak air tu kalu jual. Buleh pitih!” katanya lagi.Tak ada kastemer lain yang datang masa tu jadi sesi perborakan tak ada gangguan macam siaran astro ketika hujan.

” Buat guano air mata kucing tu?akok tahu ko?” akak supplier karipap menyoal. Karipap dah siap susun tapi tak ada pengepit kuih.Tak kan saya nak ambil kuih gitu je. Tak hygenic la pulak.

“Dulu saing aku ada royat. Guno buah longan.Mano beli buoh longan tu, dok ingat aku dio kecek..”Sambil cerita dia senyum pada saya. Pengepit kuih baru ada.Tadi tokey gerai simpan dalam tupperware dalam kereta.

“Nok bagi air mata kucing tu hitam, dio suruh aku bubuh nescafe banyok-banyok, betul ko?”Tanya akak pembantu gerai pula pada akak karipap sardin.

“Bubuh gula merah la kak…tapi ada lagi bahan lain orang letak alam tu bagi rasa. Mana ada orang bubuh nescafe.Mengarut je kawan akak tu,” sampuk akak tokey gerai yang dari tadi duduk diam susun apa kebenda ntah. Akak ni berniaga dah lama, mesti tau buat banyak benda termasuk cara nak buat air.

“Keno tipu la aku ni!Nayo ke aku demo nih” keluh akak pembantu gerai tu.

Kemudiannya mereka beralih topik cerita lain. Cerita drama petang-petang di TV3. Saya berlalu pergi sambil terfikir, kalaulah akak tu main jual saja air mata kucing guna resipi nescafe kawan dia tu apa akan jadi? Mungkin jadi makin sedap tapi rasanya tak kena kot air mata kucing tu.Dah lari banyak tune air mata kucing tu. Saya rasa lah.

Klik sini kalau nak belajar resipi buat air mata kucing yang sebenar dan jual di bulan puasa! 

banner bab728x90


Leave a comment

Bisnes Air mata kucing

Sebelum GST tiba, saya sempat beli sekilo buah mata kucing.Dah musim agaknya sebab selalu tu jarang nampak buah mata kucing tu dijual di pasaraya itu. Beli sekilo tak banyak mana pun, sekali hadap saja dah habis. Nasib baik buah longan tu manis letting.

Eh, buah mata kucing dan buah longan benda yang sama kan?

Dulu-dulu  saya tak tahu nak buat air mata kucing. Beli dan minum tu memanglah pandai. So dalam kepala memang terfikir nak jual air mata kucing ni. Sebab ia sedap dan saya suka minum. Terus pergi kedai beli buah mata kucing tu 2 kg. Balik rumah dengan konfiden kupas kulit buah mata kucing tu, asingkan isi buah dalam bekas dan buang biji. 2 kg buah mata kucing tak banyak mana jadi tak la lama kerja kupas mengupas buah.

banner bab300x250

Bila dah rebus air dan masak isi buah mata kucing tu, saya isi dalam cawan. Letak ais batu sikit untuk test power. Tapi tak sedap! Tak menjadi dan langsung tak sama dengan air mata kucing orang lain..Apa benda la yang betul ni? Apa la ramuan yang salah letak atau resipi sebenar air mata kucing tu?

Kecewa la jugak so  saya lupakan niat jual air mata kucing tu sementara. Tak kuasa nak susah-susah fikir. Jual je air biasa-biasa. Air bandung cincau pun saya pernah jual.

Masa berlalu..suatu hari saya berjaya buat air mata kucing yang sedap. Itu pun selepas puas belajar dan mengkaji. Barulah saya tahu buah mata kucing segar tak sesuai dibuat air. (pssst…jangan bagitau orang lain rahsia ni ya). Seperti eksperimen saya yang gagal dulu.

Sampai sekarang air mata kucing ni masih top ten dan laku time ramadan. Sebenarnya top three! Buat air mata kucing ni pun mudah. Tak perlu nak blend macam jus buah lain tu. 10 minit kerja dah selesai siapkan 1 balang air.

Untuk belajar buat dan jual air mata kucing yang laris di pasar ramadan, klik sini.