Tulis Tangan Kiri

Musim Bisnes Jambu Batu Sudah Lama Berakhir

Leave a comment

Tahun 2009 bisnes jambu batu paling havoc. 1-2 tahun kemudian bisnes jambu batu tepi jalan makin bercambah. Selang 10-20 meter berderet peniaga jual jambu batu. Berduyun-duyun orang beli jus dan jambu batu. Trending betul jambu batu masa tu. Siap ada yang boleh buat francais sampai 4-5 cawangan atau kiosk jambu batu tepi jalan. Merata-rata peniaga  local buat bisnes ni.

Tapi sekarang apa cerita?

Dah tak ramai kan?Kadang-kadang nak jumpa tepi-tepi jalan pun susah. Di pasar malam dan pasar tani pun hampir tiada peniaga yang jual jambu batu dengan airnya sekali. Trend menurun bisnes jambu batu kita dapat nampak start tahun 2012 sampai sekarang.

 

 

Namun di kajang bisnes jual jambu batu masih hidup. Bukan semua tempat ada jual. Tepi highway menghala ke tesco Kajang masih berderet gerai jambu batu. Kalau tak silap ada 3 atau 4 gerai jambu batu yang setia tunggu pelanggan setiap hari. Ketika peniaga local ramai yang dah undur diri dari bisnes jambu batu, mereka ( peniaga Indonesia) terus bertahan dan berniaga di tepi jalan.

Tahukah anda yang berniaga air jambu ni terdiri daripada sedara-mara diorang jugak?Brotherhood mereka kuat so tak jadi masalah pun nak berniaga dekat-dekat.Tapi biasanya owner tetap seorang saja.

Well, saya perhatikan trend sekarang ni orang dah tak berapa gemar minum air jambu. Sebab tu peniaga buat air jambu suku atau separuh balang.Kadang-kadang tak habis pun air jambu tu.Bulan puasa lagi la susah nak jumpa air jambu.Dah tak ada demand sangat kot.Sampaikan owner kiosk atau francais buah jambu dah beralih jual air mangga tau sekarang ni…Tapi makan buah jambu cecah asam boi tu tetap mantain.Terutama masa musim panas.Boleh kecur air liur kalau teringat.

 

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11533_59

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s