Tulis Tangan Kiri

Penangan Kopi Jalanan

Leave a comment

Sekarang musim kopi jalanan jadi trending.Bayangkanlah di tempat aku, ada 2 gerai kopi jalanan baru beroperasi.Yang hebatnya gerai masing-masing tak sampai selang 50 meter.Masing-masing bisnes kopi jalanan atas brand sendiri.Tak ambil mana-mana francais pun.

Mengapa ramai sangat yang minat bisnes kopi jalanan ni?

Bisnes ni mudah handle.Kerja tak banyak.Ada ais batu,air panas…bancuh lebih kurang,tadaaa dah siap 1 cup.Beli semua bahan-bahan seperti green tea, kopi,hazelnut, coklat dan lain-lain dah boleh on bisnes.Ada modal sikit dah boleh jalan dah bisnes air kopi.Maknanya sesiapa ada duit dan sanggup keluarkan modal dia boleh start mulakan bisnes.Itu yang jadi trending right now.

Tapi sampai bila bisnes ni akan hot?

Entah…kalau dikaji balik 5-6 tahun yang lepas ada beberapa bisnes air yang trending lepas tu senyap sampai ke sudah.Contohnya bisnes air jambu.Sekarang dah jarang nampak stall bisnes air jambu tu.Dulu-dulu kemain meriah.Contoh ke 2 bisnes ais blended.Memang sekarang masih ada yang jual tapi tak serancak dulu.

Aku harap bisnes air kopi ini jangka hayat dia panjang sikit.Sebab ada beberapa kawan yang buat bisnes air kopi ni.Sales pun tengah meletup-letup sekarang!

Tapi bisnes yang evergreen sepanajng zaman,dari aku kecik sampai dah besar adalah bisnes air balang.Tetap steady walau muncul berjenis-jenis air di alaf baru.Air balang tetap laku terutamanya bulan puasa.

 

banner bab300x250

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s