Tulis Tangan Kiri

Lambat Sikit Dah Habis

Leave a comment

Sebulan sebelum puasa, saya ke kedai perkakasan dapur untuk beli stok plastik bungkus, straw, cup dan barang-barang lain untuk berniaga. Selain itu saya bercadang untuk beli 1 lagi kanopi baru. Jadi kena survey dulu harganya di 2, 3 tempat. Ternyata harga di kedai yang saya pergi itu lebih murah dari tempat lain. Stoknya juga masih banyak, jadi saya fikir tak apa lah lagi 2 minggu saya boleh datang semula untuk beli. Pekerja di situ juga turut setuju malah maklumkan pada saya ada yang datang dari KL semata-mata untuk beli kanopi. Tempat lain mahal.

3 minggu kemudian saya datang semula dengan duit berkepuk-kepuk di dalam poket. Dah ready untuk beli kanopi 10 x10 tu. Tapi rupanya saya terlambat, kanopi 10 x10 yang saya idamkan tu dah sold out.Ramai yang nak berniaga di bazar ramadan kali ni. Sampai kanopi pun habis.  Stok baru belum tau lagi bila akan sampai. Yang tinggal cuma kanopi 10 x15. Kanopi tu memang besar tapi selalunya nak masuk bazar ramadan ada syarat.Cuma boleh guna kanopi 10 x 10 untuk 1 tapak. Ada sesetengah tu lagi la…cuma kanopi 8 x 8 saja boleh guna. Kecik sangat. Jadi saiz 10 x5 tak relevan melainkan kalau sanggup bayar yuran untuk 2 tapak.

Jadi terpaksalah saya ke kedai lain.Tak jauh pun dari kedai tadi. Cuma kedai cina ni kecil sikit.Tauke tu tunjukkan pada saya stok kanopi. Memang ada banyak stok. Tapi saya kurang berkenan sebab kainnya nipis. Mudah koyak.

banner bab468x60

“Boss, lain punya kanopi tak ada ka? Saya mau yang kain tebal.” tanya saya.

“Lu mau apa brand? Semua kanopi sama saja kawan.” balas boss cina kedai itu.

“Ini macam punya brand…kain ada tebal sikit lambat koyak… nampak?” Gambar kanopi lama di dalam handset saya tunjukkan pada dia.

“Haiyaa…itu brand siapa-siapa pun boleh cop. Saya pun boleh cop nama saya Ah Chong atas itu kanopi. Semua kanopi sama saja. kasi beli la. Lambat habis woooo….”jawab boss kedai itu. Entah betul ke tidak nama dia Ah Chong saya tak tahu.

Fikir banyak kali. Saya blah dari situ. Cari tempat lain sampai jumpa.Tak kuasa saya nak beli kalau kanopi tu kain dia nipis. Apek tu tak faham atau buat tak faham. Memang kain kanopi ada dua jenis satu yang tebal dan 1 lagi nipis. Semua kanopi tak sama. Kena pandai pilih ya untuk yang baru nak berniaga. Jangan main beli dan angguk saja bila towkey cina tu cakap. Nanti kena tiup angin sikit je dah tak tahan.Koyak.Kena beli kanopi lain. Duit poket kita juga ikut koyak. Towkey kanopi juga yang kaya.

Jual air pun boleh untung di pasar ramadan! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s