Tulis Tangan Kiri

Berguru Dengan Abang Jambu Batu

Leave a comment

Dulu(tahun lepas-lepas) dalam satu event meniaga (karnival islamik ape ntah) aku sempat berkenalan dengan seorang penjual jambu batu. Gerai dia sebelah gerai aku.Selain jual jambu batu potong, dia juga jual beberapa jenis air dalam balang. Ada air jagung, air jambu batu dan sejenis aku lagi aku tak ingat. Yang aku ingat stok jambu batu dia cukup banyak.Penuh satu bakul.

So sambil borak-borak di bawah pokok (kastemer kurang so lepak dan termenung je masing-masing) dia pun dengan senang hati bagitau selok belok bisnes jambu batu potong tu. Aku tanya sekadar nak borak kosong tapi dia bagitau aku a-z daripada mana nak dapat stok pembekal buah jambu yang murah sampailah ke rahsia sulit jambu potong. Kalau aku nak buka bisnes jambu batu tu esoknya pun dah tak ada masalah. Sudah terang disuluh spotlight stadium.

Dan aku juga diajar cara buat air jambu batu yang power dan pior. Benda yang selama ni aku tak tahu langsung dan tak pernah try buat…air jambu batu. Sehingga sekarang aku belum cuba lagi teknik yang dia bagi.Tapi resipi air jambu batu tu dok berlegar saja dalam otak aku.

 Jual air jambu batu ni dulu bermusim.time ramai, semua pakat jual. Tapi indon tepi jalan maintain je niaga air jambu batu tak kira musim, salji, ribut tropika, hujan atau panas.  One day bila aku dah buat dan jual air jambu batu tu aku bagitau. Laku atau air jambu batu masuk longkang pun aku cerita nanti…One day okayyy!

banner bab300x250

Klik sini untuk cepat pandai Bisnes air balang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s