Tulis Tangan Kiri

Jus Delima Yang Gagal

Leave a comment

Kata orang kalau nak beli buah banyak-banyak pergilah ke pasar Chow Kit. Boleh dapat harga murah-murah, harga borong kalau membeli di situ. So suatu hari tu aku terus ke pasar Chow Kit tanpa fikir panjang-panjang. Lama betul tak datang pasar basah paling top di Malaysia ni.Berpusing-pusing juga aku nak cari parking, nasib baik ada di celah-celah bangunan yang sempit, ada lot parking. Berbayar la tapinya kan.

Baru aku tau Pasar Chow Kit sekarang ni dah berubah. Ada lot kedai yang dipindahkan ke tempat lain. Pindah ke penempatan sementara atau selama-lamanya aku tak tau. Tujuan aku cuma nak beli buah. Beli buah delima sahaja. Nasib baik gerai buah masih tang tu jugak. So aku beli buah delima 5 biji. Saiz sederhana besar. Yang paling besar tak ada stok. Brader tu tak nak kasi diskaun pun. Tak apa.

Balik rumah aku mulakan kerja. Basuh buah delima tu dan keluarkan isi . Ada la teknik dia nak bagi isi buah delima tu bercerai elok dari kulit. Tak perlu guna kapak atau gergaji pun. Masalahnya tak manis pun buah delima tu. Brader yang jual tu cakap manis giler.Tapi yang ini masam sikit.

Then aku blend isi buah delima tu.Sekejap dah selesai.Tapi warna dia pelik sikit.Tak apa aku cuba minum.Bubuh ais dalam gelas, tuang pati delima tu tadi..tambah apa patut.Gulp….gulp..gulp…3 teguk je mampu aku minum.Sebab tak sedap.Masam, kelat semua ada. Sedap lagi minum ribena dari jus delima yang aku buat tu. So eksperimen  jus delima tersebut gagal. 4 biji buah delima yang ada lebih tu aku kupas dan makan begitu sahaja. Lagi enak dan berkhasiat.

Sampai sekarang aku masih gagal buat jus delima.

Klik sini untuk beli ebook jus air untuk berniaga di pasar ramadan 2015! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s