Tulis Tangan Kiri

Tak Ramai Jual Jus Buah Naga

Leave a comment

Dulu saya terima emel yang bertanyakan resipi jus buah naga. Kata pengirim emel dia bersedia bayar untuk resipi jus buah naga tersebut. Buat ebook resipi jus buah naga. Saya kemudiannya emelkan pada dia resipi jus buah naga itu.Tak perlu bayar pun, saya share percuma saja pada dia tau.

Biasanya untuk pandai buat air atau apa-apa saja jus, boleh refer pada google, kan? Kalau tengok dalam myresipi atau blog-blog masakan,semua resipi ada.Pernah dengar Jus Jimi Asmara?Nak buat jus epal asam boi ala-ala secret recipe?Intai-intai lah blog gadis-gadis yang suka pergi kedai makan dan berselfie dengan gambar makanan dan minuman.Tapi bila nak jual air dalam balang pasar malam tak boleh gitu.You can copy n paste but selalunya tak menjadi.Logikla kan, sukatan di Secret Recipe guna gelas atau cawan yang kecil-berniaga pasar malam balang air besar 2 kali ganda daripada baldi.

Berbalik pada resipi jus buah naga yang diminta sebenarnya mudah saja.Sebab saya sendiri pernah buat air naga ni.Bukan setakat buat minum di rumah, tapi dah pernah jual pun masa bulan puasa.Saya test market.Tapi masa tu tak dapat sambutan hangat.Sebab orang jarang minum jadi ada yang tak tahu pun itu air apa.Buah naga pun tak kenal.Ada juga yang ingatkan itu air keladi,sebab warna purple dah lebih kurang sama.So air naga tu bertahan 3 hari sebelum saya tukar air lain.

Tapi jualan pengirim emel lain ceritanya.Jus buah naga yang dijual sangat laku!Selera penduduk di tempat dia lain dan suka minum jus buah naga.Baguslah tu-rezeki dia murah.Sebab tu tak ramai yang jual jus buah naga.Kena tengok dulu di satu-satu tempat tu hot ke tak jus buah pelik-pelik macam tu. Kadang-kadang jual air bandung cincau pun laku!

Klik sini untuk pandai jual air balang di pasar malam.

banner bab300x250

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s