Tulis Tangan Kiri

Hujan Bulan November

Leave a comment

Guns N Roses pernah berkata ‘ bila bulan 11 je selalu hujan’, ‘ bulan November adalah musim tengkujuh’. Band otai  rock tersebut memang pandai ilmu kaji cuaca. Sebab itulah terhasilnya lagu hits November Rain yang masih sedap lagi didengar hingga sekarang.Aku syak Axl-lead singer Gun N Roses cipta lagu tu ngam-ngam bulan november.Tahun berapa aku tak tahu. Cuma aku rasa maybe dulu, hujan sedang turun lebat menggila.Mencurah-curah sampai nak keluar rumah pun tak boleh.Bosan duduk rumah tak ada buat apa,Axl petik gitar tepi tingkap  rumah dia sambil perhati titisan hujan dan mula cipta lagu tu.Ia cukup syahdu dan menangkap!

Tapi bila Slash dan kawan-kawan lain tanya apa tajuk lagu tu, Axl tak ada idea nak letak apa.

” Sekarang bulan apa, Slash?”

“Bulan November la…Bulan ni show kita kureng sikit. Ada satu show je itu pun main  kat estet mana ntah.Musim hujan sedang melanda, brader.” jawab Slash.

“Kalau macam tu gua letak tajuk lagu tadi November Rain.” kata Axl. Malas nak fikir panjang-panjang.

“Setuju!” Slash dan kawan-kawan berteriak serentak dengan gaya rock. Axl dah melompat-lompat di dalam hujan di laman rumah.Sikit lagi nak kena fire dengan petir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s