Tulis Tangan Kiri

Hujan dan Berniaga

Leave a comment

Berniaga pasar malam atau downtown atau uptown sekarang ni tak berapa ok.Hujan kerap turun, tak boleh dijangka cuaca akan kembali cerah dalam masa terdekat. Dah nak masuk musim monsun tengkujuh mungkin.Tapi tu la masalahnya berniaga di bawah langit terbuka tanpa bumbung seperti di pasar malam. Kanopi mungkin setakat mampu lindungi kita daripada basah terkena tempias hujan.Kastemer pula berlindung dalam rumah masing-masing.Tarik selimut. Pasar malam sunyi sepi sekejap.

Fasa mendung dan hujan sekarang ini memang boleh beri kesan pada jualan kita. Kawan saya yang berniaga nasi ayam madu pun terjejas sama. Banyak juga bungkusan nasi ayam yang tak habis.Dia sedekah pada kawan-kawan peniaga dan selebihnya let it go macam tu je pada jiran-jiran sebelah rumah.Mana boleh buang makanan macam tu je.Membazir.
Apa yang dia boleh buat adalah bertahan. Minggu depan berniaga kurangkan sedikit nasi ayam. Asal dapat cover modal dan untung sikit pun jadilah.

Jual air?

Tak payah tanya banyak. Slow tapi kena steady la brader.Bertahan brader-brader semua…Bertahan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s