Tulis Tangan Kiri

Penjual Air Tebu Makin Pupus

Leave a comment

Kalau perasan, bilangan penjual air tebu dah makin kurang.Tak ramai yang jual air tebu di pasar malam, tepi jalan atau pun pasar tani. Kadang-kadang nak jumpa satu gerai air tebu pun susah. Cuaca panas terik macam sekarang ni mesti laku kalau jual air tebu. Tapi dah susah nak jumpa. Peniaga air tebu makin pupus. Atau mungkin mereka simpan elok-elok mesin tebu dalam stor. Tunggu bulan puasa. Baru bisnes rancak.

Setakat ni di Kajang dan bangi yang konsisten jual air tebu warga indonesia laki bini. Pergi pasar malam sini muka dia, pergi pasar malam situ pun muka dia lagi. Pergi pasar kajang beli ikan pun dia steady terpacak kat sana dengan motor roda tiga. Gigih dan kuat cari rejeki. Bagus.

Jadi untuk yang baru nak test market pasar malam, tunda dulu kalau cadang nak jual air tebu. Susah sebenarnya jual air tebu ni. Sebab tu peniaga air tebu tempatan sorang-sorang berhenti niaga. Minum air tebu yang dah ready tu kerja senang. Yang rumit proses kerja untuk siapkan air tebu. Senang lagi buat dan jual ice blended. Atau air balang. Jangan buat kerja susah-susah. Nak resipi air balang klik sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s