Tulis Tangan Kiri

Pekena Jus Durian Belanda

Leave a comment

Semalam cuaca ok. Tak hujan, panas pun tak. Orang yang datang pasar malam boleh tahan ramai. Ada yang baru balik kerja, dressing pun cantik-cantik, pakai pun kemas-kemas. Tapi pasar malam tu bukan ada apa sangat pun. Ada la durian siam yang dijual oleh brader acheh dengan harga murah tapi isi jahanam, pakcik jual ding dang dan tora tapi markup harga setiap satu sampai RM2 dan juga bangla jual sotong longgok RM5 sepinggan. Aku tak tahu lagi apa muslihat bangla ni jual sotong murah main longgok-longgok ni. Aku tak tahu asal usul sotong tu. Aku tak beli.

Last-last aku berhenti di gerai air laki bini. Minggu dulu-dulu, tahun dulu-dulu aku pernah beli air delima. Saja nak rasa.Kali ni aku nak test drive air durian belanda atau jus durian holland. Merepek-repek bunyi jus ni dalam omputih. Kalau jual di pasaran berbilang tingkat, harga mak aihhh…ratus-ratus.Tapi brader ni jual 1 cup baru rm2. Itu pun dah up berbanding air lain level tepi jalan dan pasar malam. Kasta air durian belanda ni tinggi sikit.

Emmm…untuk RM2 aku boleh minum air durian belanda tu sampai habis. Not bad untuk orang yang suka minum ada rasa masam-masam sikit. Dalam tu ada isi buah durian belanda sekali. Sedut air tu, isi buah pun meluncur sekali masuk mulut. Kunyah pelan-pelan. Aku kena hadamkan betul-betul nutrien-nutrien, zat-zat dan khasiat durian belanda ni ke seluruh rongga badan. Aku minum perabis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s