Tiada Generator Pun Boleh Berniaga Pasar Malam

Masalah sampingan bila teringin berniaga pasar malam ialah kita perlu ada set generator untuk hidupkan lampu. Kalau tidak gerai kita akan malap, gelap dan tak ada orang yang sudi membeli walau sepower mana pun jualan kita.

Boleh guna lilin ke?Boleh, tapi langsung tak praktikal. Baik  pakai kelip-kelip banyak-banyak.

Harga set generator bukanlah murah. Modal tinggi untuk peniaga pasar malam first time .Tapi jangan khuatir, tiada generator pun masih boleh berniaga pasar malam.

Iyeeaa…sungguh ni! Gunakan bateri kereta terpakai. Sebiji bateri kereta terpakai tu boleh hidupkan lebih kurang 2 biji lampu.

banner bab300x250

Katakanlah mula guna lampu dari pukul 7.30pm hingga 9.30 pm, ada 2 jam. Bateri terpakai tu pula akan bertahan lebih kurang 4-5 hari power dia lepas tu wajib cas semula.Bawa saja bateri terpakai yang dah lemah itu ke mana-mana bengkel kereta dan minta tumpang cas.

Biasanya tokey bengkel kereta ni akan suruh kita bayar upah cas bateri tu dalam RM5 saja. So ulangi kaedah ini sehingga duit dah berkepuk-kepuk dan kita mampu beli set generator.

Teori yang menyatakan semua peniaga pasar malam kena ada gen set untuk berniaga tak berapa tepat. Kalau rajin berjalan-jalan ke pasar malam, masih ada peniaga pasar malam yang dah lama berniaga guna bateri kereta terpakai saja seperti peniaga cina yang jual aksesori handphone, baju kanak-kanak atau dvd cetak rompak original copy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s