Tulis Tangan Kiri

Berebut Tapak Pasar Malam

Leave a comment

Mudah atau susah nak dapat tapak pasar malam? Dulu-dulu senang, sekarang agak susah. Kalau dapat pun tapak paling hujung yang crowd tak lalu. Jualan mesti slow. Lagipun sedar tak sedar pasar malam di Malaysia terutamanya sekitar daerah hulu langat ni bukan lagi berwajah dan berbudaya tempatan. Orang local dah terpinggir.Tapi makin ramai warga asing yang menyelit dan berniaga sama. Asalnya space dan tapak kecil lama-lama peniaga asing ni akan kuasai tapak pasar malam di situ. Orang kita berebut tapak pasar malam dengan orang asing.

Aku perhati di pasar malam minggu lepas,ada bangla jual ikan longgok, orang acheh jual buah, jual sayur, jual durian, bangla jual ayam daging, indon jual jagung rebus. Yang menjual bakso lagi meriah. Siap buka kerusi meja satu jakarta boleh datang makan. Sebab tu senario pasar malam sekarang ni kurang meriah. Tak berapa best untuk berniaga lagi.

Yang positifnya aku nampak ramai orang kita yang dah lari ke downtown atau uptown untuk bisnes. Dulu aku ingat downtown/uptown ni serupa saja dengan pasar malam.Tapi bila perhati betul-betul ada beza. So far berniaga di downtown/uptown lebih meriah dan untung.Paling penting kita tak perlu berebut tapak dan boleh berniaga dengan aman dan senyuman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s