Tulis Tangan Kiri

Jus Delima Dan Durian Belanda Pasar Malam

Leave a comment

Aku tak pernah minum jus delima. Makan buah delima pun jarang-jarang. Sebabnya buah delima tu susah nak jumpa di pasaran. Kalau terjumpa pun masa tu tak rasa nak beli buah delima.Tekak nak makan buah anggur pula. Sama juga durian belanda. Buah ni jenis eksotik. Atau mahal.

Baru-baru ni aku jumpa peniaga pasar malam jual jus delima dan durian belanda. Yang buat aku tertarik ialah peniaga berkenaan  cuma jual 2 jenis jus itu saja dalam balang pasar malam saiz standard. Tak perlu berderet-deret susun balang atas meja. Sebab selang 5 tapak dah ada seorang peniaga air yang dah lama jual air dalam balang kaca banyak-banyak. Makan 2-3 tapak pasar malam. Monopoli.

Tapi peniaga jus delima dan durian belanda ni still boleh survive dan jualan dia laku. Walaupun 1 cup jus dia jual RM2 tapi orang yang suka jus delima dan durian belanda tetap beli tanpa komplen. Dia tak perlu susah payah bersaing dengan penjual air lain. Orang ramai pun ada lebih pilihan masa nak beli air. Win-win situation gitu…

So pada yang bercadang nak niaga pasar malam tapi tak tahu jual apa, boleh cuba tiru macam peniaga jus di atas. Yang penting kena belajar buat jus delima dan durian belanda tu sedap-sedap.Terai jangan tak terai!

*Jus delima ini bukan yang diMLM kan dan dijual di dalam botol beratus-ratus ringgit…Khasiat buah delima tu sama saja tak kira minum yang murah atau mahal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s