Tulis Tangan Kiri

Tong Ais : Part 3

1 Comment

Tong ais tu mahal la bang….Bukan nak pakai lama pun. Ada kaedah lain yang lebih jimat?

Mesti la ada…Pernah nampak kan tong ais (warna maroon biasanya)  di kedai-kedai runcit? Alaa…yang brader-brader Acheh simpan ikan, ayam atau ais kiub .Biasanya tak kurang 6 tong ais kiub yang besar-besar mesti ada di kedai-kedai tu. Kadang-kadang lebih. Kalau dah banyak gitu, rasa-rasa dia beli sendiri ke? Kalau beli sendiri apasal di body tong ais tu tertera hakmilik kilang ais (atlas cube ice contohnya)?

banner bab468x60

Sebenarnya tong ais tu boleh disewa. Harian atau bulanan. Macam aku sepanjang ramadhan lepas pun sewa je tong ais ni . So tak payah risau ais kiub akan cair sebab dalam tong yang paling gedabak sekali tu boleh muat 7 bag ais sekaligus. Maybe 8 bag kalau susun betul-betul.

Untuk sewa tong ais ni  tak sesusah memikat makwe kali pertama. Tanya terus pada drebar lori ais yang anda kenal. Deal dengan mereka cakap  nak sewa tong ais untuk sebulan terus. Ambil tong ais yang paling besar! Sebab harga sewa tong ais besar dan kecil adalah sama. Tiada diskriminasi saiz di situ.

Sewa berapa? RM20 sebulan je abang-abang!

Tong ais part 1 di sini: https://mixzan.wordpress.com/2012/07/06/ais-kiub-kutub-utara/

Tong ais part 2 di sini: https://mixzan.wordpress.com/2013/03/29/ais-kiub-banyak-banyak-mana-nak-simpan/

One thought on “Tong Ais : Part 3

  1. Salam En Mixzan,

    Saya nak sewa tong dan dapatkan bekalan ais sempena Hari Belia 23-26 May 2014 di Putrajaya. Ada no contact pembekal ais di area sana tak? kalau boleh a.s.aap…🙂

    Betul ke boleh sewa je? Saya nak sewa 3 hari sahaja.. Jika nak beli, rasa rugi pula.. sebab selepas tu tak berniaga dah..

    Terima Kasih saya dahulukan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s