Tulis Tangan Kiri

Resipi Air Mata Kucing

Leave a comment

lo han kuo

Sebenarnya dulu-dulu saya tak tahu nak buat air mata kucing ni.Mana la ada orang senang-senang nak bagi resipi air mata kucing macam tu saja kan? Tapi saya suka minum-beli pada peniaga air di pasar malam. Kalau nak beli pada yang bukan islam tu susah sikit la kan. Rasa was-was mesti ada walau berbuih tokey mata sepet tu kata halal.

Oleh sebab saya suka minum air mata kucing, saya try buat sendiri. Resipi air mata kucing yang saya buat tu main agak-agak.Ikut kepala dan sesedap rasa saya.Tapi tak sedap pun.Kesilapan paling besar saya ialah buah longan tu saya beli yang timbang kilo.Kupas sebiji-biji dan letak dalam periuk berisi air. Naif giler? Susah juga bila nak try resipi air mata kucing bila tak ada guide. Memang failed!

Lagi satu sebab ingredient dalam air mata kucing tu tak cukup. Untuk bagi air mata kucing jadi warna hitam, kita tak bubuh sebarang pewarna.Ada ke pewarna hitam untuk minuman? Selidik punya selidik, baru tau peniaga cina guna buah Lo Han Kuo dalam resipi air mata kucing mereka. Buah yang macam dalam gambar atas sekali.

Buah Lo Han Kuo ni kalau tak letak, mesti resipi air mata kucing tak akan menjadi. Agak susah nak cari buah ni. Nampak saja tak lawa tapi datang dari luar Malaysia. Bulan puasa biasanya stok buah ni senang dapat. Itupun di kedai-kedai tertentu.

Berapa biji guna dalam resipi air mata kucing tu?

Apa lagi bahan-bahan lain yang perlu ada untuk hasilkan resipi air mata kucing yang sedap?

Klik sini kalau nak tahu!.

banner bab300x250

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s