Tulis Tangan Kiri

Berniaga di Bazar Ramadhan -Yang Tak Seronok?

Leave a comment

Tiap-tiap tahun di bazar ramadhan muka-muka baru peniaga tak susah untuk kita bezakan. Nampak nerves dan canggung semacam tu, sah first time meniaga. Kalau dah otai pula dia akan tenang memanjang, kerja dia dok perhati dan menjeling peniaga baru. Risau kot-kot ada yang berniaga benda yang sama. Mana tak gelabah kawan-kawan newbie ni diperlaku demikian.

Untuk yang tahun ni first time dia berniaga di bazar ramadhan, just go on brader-brader n sister! Pedulikan saja kalau ada yang iri hati atau tak puas hati. Rezeki bukan di tangan orang lain.

Selain tenungan maut peniaga lama, apa lagi yang tak best dan langsung tak seronok bila berniaga di bazar ramadhan?

1. Cuaca Panas

– kalau diberi pilihan duduk dalam opis, ada aircond menghembus bayu sejuk di pipi sambil berinstagram foto ayam golek yang anda makan berbuka semalam, dengan berdiri berpeluh-peluh di bawah panas terik berjam-jam tunggu orang datang membeli,Itu pun kalau ada yang sudi beli….mana lagi seronok?

2. Hujan

– Hujan time bulan puasa kadang-kadang bukan takat  rintik-rintik tumbuh lalang, tapi dengan pakej angin kuat atau the worst-ribut. Walaupun tak lama, kalau berlaku juga-Habis binasa!

3. Penat Jadi Double

– Tak kira berniaga di bazar ramadhan ni full atau part time, penat akan jadi double n boleh jadi trouble kalau yang tak biasa.Yang selalu orang nampak, peniaga dah senyum paling tampan ready di gerai  tunggu pelanggan. Yang selalu orang tak perasan, persediaan peniaga tu sebelum berniaga. Ada yang lepas subuh dah kena siapkan itu ini, habis berniaga pula kena buat preparation for the next day. Dengan mood berpuasa, darjah kepenatan peniaga dalam sehari tak dapat diukur guna skala richter atau pun Apit G.

Dah 3 kan?…cukupla tu dulu. Sebelum berniaga kuatkan mental dan fizikal kita…Pergi    join latihan asas komando- Jika perlu!

Klik sini untuk belajar buat dan jual jus dalam balang di bazar ramadhan!

banner bab300x250

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s