Tulis Tangan Kiri

Ais Kiub Kutub Utara

4 Comments

Bila first time nak berniaga di pasar ramadhan, seribu soalan akan muncul dalam kepala.Cuak jugak kalau banyak benda kita tak tahu dan tak pernah buat selama ni, tiba-tiba nak kena handle sorang-sorang time puasa. Last-last terus kensel niat nak berniaga.Moral dah down.

Stok ais kiub brader-brader penjual air time puasa ni nak dapat di mana?

Soalan ni antara ribu-ribu soalan yang mesti kena fikir kalau baru first time berniaga.Kalau beli kat kedai runcit acheh,cina atau mamak-ais kiub kita boleh beli  rm0.50-rm1.00 satu plastik.Yang ni buat stok berbuka puasa di rumah boleh la,tu pun untuk sehari dua saja.Lusa kena beli lain.Kaedah ni tak boleh pakai untuk berniaga.

Tapi jangan risau..Lori-lori ais kiub memang akan standby di tapak pasar ramadhan. Seawal pukul 3.30 ptg…Tapi lori ni stay tak lama.Dia kena kejar trip untuk hantar ais kiub ke kawasan pasar ramadhan lain jugak. Kalau tak sempat nak order ais kiub time tu, biasanya abang-abang lori ni akan datang untuk kali kedua.Maybe 4.30-5.30pm. Jadi order awal-awal.Banyak-banyak sekaligus.

Untuk elakkan ais kiub cepat cair,isi dalam ice box. Jangan lupa order ais kiub untuk hari-hari seterusnya.Senang kerja brader lori ais, beliau boleh letak awal-awal ais kiub di gerai kita.Tak perlu tanya tiap-tiap hari.Kering tekak brader tu.Beliau pun puasa.

Harga ais kiub rasanya di mana-mana tempat serupa saja iaitu RM3.00  atau RM3.50 satu beg. Ais yang kecil-kecil brader lori panggil ‘baby ice’.Harga sama saja dengan yang besar/kiub/tiub ais. Ikut suka hati masing-masing nak beli yang mana.Itu saja, senang dan ringkas,kan?

banner bab300x250

4 thoughts on “Ais Kiub Kutub Utara

  1. Salam,thanks bro sbb byk beri pnduan nak brniaga..sy ni baru brcadang nk jual air tebu.kawasan dh ada,cuma tunggu tebu di kebun harvest lbh krg 2 bln lg..harap2 segala tnjuk ajar saudara akn jd panduan yg brguna bg sy.salam..

  2. Memang asalnya cdg nk berniaga bln ramadhan.tp salah plan,tebu di kebun terlewat tanam.faktor kemarau pn buat tebu terbantut.btw segala tunjuk ajar akan sy jdkan pedoman.

  3. Pingback: Tulis Tangan Kiri | Tong Ais : Part 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s