Tulis Tangan Kiri

Semanis-Manis Air Gula

Leave a comment

“Bro, bulan puasa camni, macam mana bro maintain rasa air gula…bukan boleh rasa pun, kan? “

Soalan di atas tu pernah sorang kastemer tanya pada saya. Regular kastemer kerja tapak construction. Selalu datang berdua naik motor kriss dengan kawan. Air favourite dia jus kasturi asam boi.Saya memang dah faham sangat bila dia datang ke gerai. Hari-hari dia boleh bedal air ni…..untuk berbuka puasa.Kawan dia pun sama.That’s why air ni di antara yang paling cepat habis!

Jus kasturi asam boi yang brader ni suka minum, senang nak handle. Air gula terkurang pun kastemer tak kisah sangat, sebab air tu memang dibancuh supaya masam limau kasturi dan asam boi tu lebih terasa.So manis air gula tak perlu overshadow.Memang kastemer nak minum sebab rasanya yang masam-masam manis. Resipi jus kasturi asam boi tu ada dalam ebook Rahsia Jus Bazar Ramadhan.Klik   SINI untuk cekidot.

“Tapi air lain-lain tu kan manis, bro tak puasa kot…haha?”

Cenggini…. first day puasa saya gerenti semua orang yang jual air akan berdepan dilema yang sama.Sebabnya tak boleh rasa.Jadi don’t wori untuk newcomers…relaks-relaks sudah.Bungkus saja air-air tu ikut sukatan biasa.Kalau selalu-selalu time bukan bulan puasa bubuh 3 senduk/sudu air gula-follow saja.Jangan ragu-ragu.Then masa berbuka barulah rasa sendiri.Kat situ baru dapat trace apa yang kurang atau air gula tu terlebih.

Kalau esoknya (puasa hari kedua) ada kastemer komplain air kurang manis, kenalah terima. Minta maaf dengan kastemer dan explain pada dia baik-baik.Biasanya kastemer akan faham.Tapi lepas tu of course lah kita kena tambah air gula. Then start dari hari kedua tu sampai habis puasa, saya gerenti kastemer tak akan komplen lagi pasal air gula.

Kecuali peniaga tu memang orang yang sangat berjimat cermat atau pun dia seorang yang kedekut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s