Gerimis Mengundang Di Bulan Ramadan

Gerimis jarang mengundang di bulan ramadan. Hujan lebat tu selalu, tak gitu?

Sekarang cuaca susah nak diramal. Semalam hujan lebat,hari ni rilek-rilek saja cuaca redup campur panas.Suam-suam kuku. Hujan yang turun itu rahmat.Bukan boleh disekat-sekat dengan tangan.Sesetengah orang suka cuaca redup dan tak panas tapi ada juga yang suka cuaca panas memanjang….Macam peniaga pasar ramadan.

Tahun lepas tak silap saya ada satu kes di Bazar Ramadan Jasin Melaka yang melibatkan kematian dan kecederaan peniaga bazar ramadan.Habis khemah-khemah tumbang sebab dilanda ribut. Angin kencang dan ribut ni pun bukan boleh buat main-main.Tiba-tiba datang macam tu, tak sempat nak alert.

Tahun lepas saya juga turut alami situasi yang sama seperti di atas.Tapi bukan di bazar ramadan,ia berlaku di port berniaga di tepi jalan.Di lokasi yang sama seperti tahun-tahun lepas tiap-tiap kali tiba bulan ramadan. Hari pertama puasa kami dah ikat kuat-kuat tiang kanopi tu.Kesemua tiang kanopi turut dipaku dan dipasak ke tanah.Siap letak batu besar di keempat-empat tiang untuk kukuhkan gerai.Saya dan kawan-kawan lain bajet dengan cara tu,konfem bila angin atau hujan tak jadi masalah.Tak akan terjejas.Bajet pandai!

Tapi bila hujan lebat dan angin kuat lain pula ceritanya. 3 kanopi sebelah menyebelah dah tunggang langgang.Kanopi saya, brader roti john dan makwe lawa jual kuih-muih dah beralih tempat diterbangkan angin.Bertindih-tindih dalam keadaan kanopi yang masih terbuka. Kanopi saya masuk petak makwe lawa.Kanopi brader roti john pun sama, masuk petak makwe tu. Kanopi makwe lawa paling teruk digasak.Mentang-mentang la dia makwe.Mentang-mentang la dia sekuntum bunga sakura di tengah-tengah kumbang jantan. Ada tiang kanopi yang bengkok dan patah.Kesian makwe lawa…

Angin kuat dan hujan lebat tak lama mana pun. Dalam 2 jam saja,kalau tak silap.Tapi ia tetap membinasakan.Mujur semasa kejadian, tak seorang pun ada di tempat kejadian.Sebab hujan lebat tu turun pukul 12 tgh.Gerai memang tak ada yang buka lagi.Kalau tak,dah jadi cerita lain.

Petang tu,waktu meniaga jam 4.00pm cuaca kembali panas. Kanopi-kanopi yang tewas ditumbangkan angin dan hujan lebat tengahari tadi kembali tegak tercacak.Peniaga-peniaga berniaga macam biasa.Hati kena kental bila dugaan dan cabaran macam tu terjadi di bulan puasa.

Kecuali makwe lawa yang terpaksa cuti berniaga pada petang itu. Pasti pakwe-pakwe yang selalu beli kuih muih di gerai makwe lawa sambil sengih-sengih kerang kecewa. Sungguh keciwa!

banner bab728x90

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s