Tulis Tangan Kiri

Air Milo Basi Di Suatu Petang

Leave a comment

Saya pandang menu terpampang. Ada banyak pilihan.Tapi hati saya berbelah bahagi.Tak tahu nak order minuman yang panas atau pun sejuk.Ikut tekak dan lidah, teh tarik pun sedap layan petang-petang begini.Tapi teh tarik di medan selera dalam pasaraya besar tu tak kaw.Tak sedap.

Akhirnya saya order 2 cup milo ais.Lepas bayar 4 hengget, saya duduk di satu sebuah meja makan yang telah dicop awal-awal oleh kawan saya.Walaupun nasi ayam dan bau sup lebih menggoda.Dia menunggu sabar.Sekali sekala saja dia menjeling ke arah ayam di dalam pinggan. 3-4 kali pula dia menjeling seorang makwe lawa yang sedang makan sendirian.Nasi masih berasap.Peha ayam menunggu untuk dibaham.Nasi ayam dalam tesco di medan selera di sini memang terbaik di galaksi.

Air milo saya hulurkan pada kawan saya itu.Dia terus minum.Sekali sedut,suku cup air milo masuk mulut.Entah baca bismillah,entah tidak.Doa makan, tak payah nak cerita.Tiba-tiba dia muntahkan semula air milo tersebut dari mulut.

“Air ni rasa lain macam.Cuba ko rasa.”jelas dia dengan muka kelat-kelat pisang.

“Perasaan ko je tu.Lain kali baca doa sebelum makan.Sebelum minum pun…” Tazkirah ringkas saya dengan tenang.Tak sia-sia saya selalu dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus ikut youtube macam orang-orang lain.Dah cukup power dan jitu bab-bab tazkirah dan nasihat sesama muslim.Lepas ni saya berazam nak Like pulak fan page Ustaz glemer tu.Barulah trending.

“Ko rasa dulu,baru cerita.” cabar kawan saya.

“Ok…aku minum!”

“Anak harun betul….konpem basi!”

Dengan tak banyak cengkadak saya bawa semula 2 cup air milo basi tu ke kiosk minuman.Saya potong line 2-3 orang yang tengah beratur nak order.Saya suruh pekerja kiosk tu rasa sendiri air milo dalam dispenser tu.Akhirnya seorang pekerja mencuba dan mukanya turut berubah menjadi kelat pisang. Spontan saja dia membuang kesemua baki air milo di dalam dispenser ke dalam sinki.Jadi tak perlu panggil team CSI untuk cari bukti extra. Milo dalam dispenser tu sememangnya dah basi.Walaupun air milo tu dalam dispenser sentiasa berpusing.

” Ni mesti air milo pagi tadi tak tukar-tukar.Mana tak basi.Order air avocado la bang,”  Seorang pemuda gaya abang-abang yang beratur di belakang saya memberi komen tanpa diminta.

Saya bersetuju di dalam hati dengan komen pemuda itu.Saya juga saspek nilai-nilai kebersihan ketika menyediakan air milo tersebut turut diabaikan.Kuku salah seorang pekerja wanita di situ juga panjang dan hitam.Bukan hitam warna inai.

Bagi menjamin insiden air basi tidak berulang, saya memilih jalan selamat dengan membeli air mineral di kiosk minuman lain.

Cerdik tak saya?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s