Tulis Tangan Kiri


Leave a comment

Senjata Sulit

Masa aku darjah 4, tiap-tiap hari aku ke sekolah.Kecuali time cuti. Awal-awal pagi aku dah mandi embun.Biasanya setengah jam sebelum loceng menjerit, aku dah terpacak dalam bilik darjah. Dengan mamai dan rasa mengantuk. Tapi apa boleh buat, abah aku kena hantar aku cepat-cepat pasal lepas tu pulak dia nak pergi motong getah. Walaupun harga getah dulu ciput tak melambung macam sekarang, kerjaya profesional abah aku masa tu memang mantap! Semantap kerja District Officer (D.O)!

Dengan sebuah motorsikal cabuk dan konfem kena gelak kalau nak bawak merempit itulah yang menjadi kuda tunggangan kami bertiga setiap pagi. Ye…naik motor bertiga sekali jalan memang cempien time tu.Mengapa naik bertiga? Itu adalah pemandangan biasa di kawasan-kawasan Felda.Biasanya aku duduk di tengah-tengah.Tersepit di celah abah aku selaku rider utama dan emak di seat belakang. Ye…emak aku akan ikut abah motong getah di ladang sama seperti kaum ibu yang lain. Behind every great man there’s a great woman macam mereka ini, right?

Naik motor threesome (baca,-bertiga) gitu bukan sesaja sebenarnya. Abah nak cepat ke ladang.Sekolah aku pulak satu jalan dengan ‘opis’ beliau.So senang nak drop aku ke sekolah, senang jugak untuk abah terus pecut ke ladang.Tanpa perlu berpatah balik ambil emak di rumah untuk second round. Jimat dan tak membazirkan petrol yang telah disubsidikan oleh kerajaan.

After setengah hari melopong belajar di dalam kelas, aku akan tunggu abah datang pick up aku di luar pagar sekolah. Selalunya abah pickup aku awal.Sebelum loceng berbunyik, abah dah standby kat luar.Berborak-borak dengan kawan-kawan sepemotongan getah beliau sementara menunggu aku terkedek-kedek keluar bawak beg yang maha berat.

Sekali-sekala abah ada juga terlewat pickup aku di sekolah.Emak dah berkali-kali pesan, tunggu sampai abah datang.Tapi bila semua budak-budak lain dah balik, cikgu pun dah balik, takkan lah aku nak tercongok sorang-sorang?Nak ganti pakcik guard?So, aku akan berjalan perlahan-lahan ikut tepi jalan…dengan mengheret beg yang superduper berat itu.Tapi aku tak merungut.Aku tau aku kendong ilmu.Berkat.

Selalunya aku akan singgah dulu di sebuah kedai tak  jauh dari sekolah.Aku akan tapau air batu kepal di kedai tersebut sebelum teruskan perjalanan. Bila pekena air batu kepal sambil menapak balik, aku dah tak pedulikan panas terik yang membahang.Peluh yang menitik dan lencun satu badan pun aku heran.Jalan sampai Kolumpo pun aku sanggup!

Sampai ke area Bukit Tonggek ,aku akan ambil langkah waspada.Selang 4-5 buah rumah lagi ada bahaya menanti.Di situ ada sorang budak lelaki baya umur 15-16 tahun (tapi aku agak dah lama berhenti sekolah) suka benor kacau budak-budak sekolah rendah yang balik menapak macam aku ni. Dia akan kejar dan perambat semua budak yang lalu. Bila mencicit je semua budak-budak tu lari, mengekek dia gelak.Motif?

Aku tak tahu tapi yang pastinya dia suka buli budak kecik.Macam Giant selalu buli Nobita dan kawan-kawan dalam kartun Doraemon.Tapi dia lagi besar dari Giant Doraemon tu.Sebesar Andre The Giant. Tapi kecik sikit dari Afdlin Shauki.

Mana-mana yang lepas lari selamat la. Mana yang tak bernasib baik dan kena cekup, dia akan buli.Dia akan rampas beg sekolah mangsanya dan biarkan budak tu merayu-rayu mintak balik. Bila budak tu nak nangis baru bagi balik.Lepas tu dia ketawa mengekek-ngekek. Motif? Misteri.

Jadi  bila lalu di situ aku kena pecut laju-laju.Dapat pecut sampai naik jalan bukit adalah satu kelebihan pasal dia obesiti.Dia akan stop kejar separuh jalan.Tapi hari tu aku agak malang.Masa sedap pecut, dia dapat tarik beg aku.Larian Carl Lewis akut terbantut.Dem!

Aku terpaksa berdepan dengan badak sumo ni! Kalau lawan kungfu, konfem aku kena lenyek. Kalau biar dia buli aku, konfem aku meraung tepi jalan dulu.Mana boleh! Aku Lelaki! Malu lah nangis-nangis ni.Apa barang memiliki Angry Bird di dalam seluar kalau  benda gini pun aku tak boleh setel?Apa barang?

Tapi camne nak lawan dia?

Tak ada cara lain. Aku perlu buat perhitungan terakhir.Dia acah-acah beg aku.Sekali sekala beg itu dilambung tinggi.Cabar aku rampas semula la tu.Dia tersengih-sengih mengejek.Aku terpaksa bertindak! Aku perlu gunakan senjata sulit untuk mengajar dia! Dan aku pun….

KHEEEKKKK….PTUIHHHH! PTUIHHH!!!

Air liur dan kahak hijau aku hinggap padu bertempek-tempek ke mukanya. Aku pantas rampas semula beg dan lari selaju-lajunya ketika dia sedang kaku dan terkulat-kulat terkejut.Ye…meludah air liur dan kahak ke muka lawan adalah senjata sulit yang palih ampuh! Mekanisme serangan dan pertahanan yang paling sophisticated kepada budak darjah 5 untuk binasakan musuhnya yang lebih dewasa!

Sejak hari tu, bila aku lalu di tempat kejadian mesti dia akan buat muka tak puas hati.Nak balas dendam eh?Sikit pun aku tak takut.Aku kan handal! Siap aku jelir lidah, tumbuk penumbuk aku yang kecik itu.Catch me if you can….

Tapi dia kena makan asap motor abah aku dulu la.Sebab after that day dan hari-hari seterusnya, aku naik motor je.No more jalan kaki! Never!


4 Comments

Kisah Nasi Lemak Dan Nora Danish

Di kawasan taman perumahan tempat aku tinggal ada 6 orang peniaga menjual makanan berasaskan menu sarapan pagi.Sama seperti di tempat-tempat lain di negara Malaysia yang tercinta ini, menu wajib sarapan pagi mesti ada nasi lemak, kuih muih atau roti canai. Itu jugak la  yang biasanya dijual setiap pagi di gerai masing-masing oleh 6 orang peniaga ini. Dah bertahun-tahun mereka berniaga di tepi jalan yang sama.Masing-masing ada pembeli setia dan tegar tersendiri. Aku pulak ikut rasa tekak dan berkecuali. Tak menyebelahi mana-mana parti penjual nasi lemak.

Kadang-kadang aku terfikir, dengan jarak gerai satu sama lain yang amat rapat iaitu lebih kurang 30 meter saja, boleh tak peniaga nasi lemak ni berniaga tanpa ada hasad dengki? Tak jealous  dan sakit hati ke bila yang sorang jualannya lebih cepat habis? Boleh ke agaknya mereka ni senyum dan tunjuk jari peace dan cakap “nasi lemak saya tak habis,saya OK”?

Maybe boleh la kot…..

Sehinggalah pada satu hari terjawab persoalan aku tu…

******************

Aku sampai ke destinasi awal daripada yang dijangka. Pagi masih gelap, lagi 15 minit ke pukul 7 pagi. Kata orang bangun awal di pagi hari, murah rezeki.Sebab itulah hari ni aku lupakan empuk tilam dan nikmatnya tarik selimut di rumah sendiri. Aku ada misi, tapi bukan misi yang bekerja di hospital. Bukan! Bukan! Misi aku pagi ini adalah mencari rezeki.

Tanpa buang masa aku keluarkan kaki meja dan papan lapis, kerusi dan peralatan-peralatan lain dari dalam bonet kereta. Benda-benda basic begini perlu disetup dulu.Barulah tak kelam kabut bila berniaga sorang-sorang. Kemudian dengan  mudah dan gaya seorang profesional, aku membuka kanopi berniaga.Heh, teringat semasa first time berniaga dulu, haram aku tak pandai langsung buka kanopi..Nampak senang tapi kalau tak ada praktikal, memang akan terkial-kial. Terpaksa aku minta tolong peniaga sebelah.Wife peniaga tu siap gelakkan kepandiran aku!

Sekitar 10 minit, semuanya dah ready dan aku dah bersedia untuk berniaga. Sambil duduk menanti pelanggan datang, aku perhatikan gerai nasi lemak di sebelah. Aku senyum pada seorang pekerja yang memakai apron dan topi tetapi hanya berseluar pendek paras lutut.  Rambutnya ikal sedikit mencecah ke bahu. Mati-mati aku ingatkan dia tomboy sebab mukanya agak jambu.Tapi bila terpandang bulu betis kaki dia yang agak lebat,persepsi aku salah! Dia lelaki sebenar! Anehnya dia tak balas pun senyum perkenalan aku tadi.Macam tau-tau saja monolog dalam hati aku tadi. Atau pun ada sebab lain?

Makin lama makin ramai orang yang lalu lalang di lokasi aku berniaga itu.Termasuklah beberapa orang nyonya yang sedang jogging dan anjing yang sedang walking.Sebetulnya kawasan yang menjadi pilihan untuk aku pacak gerai dan berniaga adalah terletak tak jauh dengan deretan lot-lot kedai dan sebuah pasaraya yang dipunyai oleh kaum cina.Cuma masuk ke dalam sedikit barulah jumpa penempatan perumahan yang majoritinya melayu. Pendek kata, ia lokasi yang amat sesuai untuk aku mencuba nasib berniaga. Belum cuba belum tahu…

Tetapi di kawasan tersebut sudah ada 3 gerai menjual nasi lemak tak termasuk gerai aku.Jaraknya agak jauh antara satu sama lain.Lebih kurang 15 petak atau lot tapak, atau lebih mudah aku katakan sorang berniaga di kutub utara, sorang di selatan dan sorang lagi di timur. Jadi tak salah rasanya aku menyelit berniaga di situ. Ruang masih sangat lapang. Bagi aku, lagi ramai makin meriah.

Sementara aku termenung tu, di gerai nasi lemak sebelah datang seorang lelaki berumur 50an. Aku agak, kalau tak bapak lelaki ku sangkakan perempuan tadi, dia ni mesti tokey gerai nasi lemak berkenaan.Sebabnya mereka berbisik-bisik sambil memandang gerai aku.Pandangannya pulak tu lain macam.Seolah-olah tak puas hati! Aduss…dia ni Abang Kawasan area ni kot?

Then dia datang ke gerai aku.Aku senyum dan masih bersangka baik.Maybe dia nak berkenalan dengan aku,sesama peniaga yang nak cari makan di bumi milik tuhan.

“Assalamualaikum bang, tak apa yer…saya tumpang berniaga sebelah gerai abang.” Kata aku sambil salam tangan dia.Kena hormat orang yang lagi tua daripada kita. Jangan tiru Luis Suarez! Bersalam pun tak nak.Kejadah!

“Oooo….jual apa nih?” Abang tu terus soal aku sambil perhatikan jualan atas meja aku. Bagus betul budi bahasa abang ni. Aku agak salam aku tadi mesti dia jawab dalam hati je.Tak apa.

” Bihun ada…nasi kerabu, nasi berlauk…laksam pun ada. Sikit-sikit je ni bang.Cuba-cuba berniaga.” balas aku. Memang bila nak test berniaga di tempat baru, aku tak akan buat banyak-banyak.Sebab biasanya hari pertama, orang yang lalu tu takat jeling-jeling dari jauh.Belum berani singgah.Kena ambil masa sikit.

” Sebelum ni tak tahu ke kat sini dah ramai orang jual pagi-pagi? ” tanya abang yang aku belum sempat tahu namanya.Soalan lain macam tu.Soalan makan dalam.

” Tahu bang, 3 orang jual nasi lemak area sini termasuk gerai abang.Sebab tu la saya tak jual nasi lemak,   kalau pun saya ni pandai masak sambal nasi lemak paling sedap di dunia….saya rela jual benda lain kat sini. ” Jawab aku ikhlas.Bukan niat aku nak lingkupkan bisnes siapa-siapa kat situ. Apatah lagi bagi saingan pada dia.

” Nape bang? Abang macam tak bagi je saya berniaga kat sini? ” Soal aku terus terang. Bukan marah, cuma nak tahu niat sebenar dia.

” Tak ada lah dik! Bukan hak saya nak halang orang berniaga di sini. Siapa-siapa pun boleh…tanah ni lapang.” Dia menjawab sambil pegang salah satu tiang kanopi gerai aku.

” Tapi tu laaa…bila orang lalu takut diorang tak perasan gerai saya. Kanopi gerai awak ni boleh halang pandangan orang ke gerai saya. Alas meja pun sama dengan alas meja gerai saya tu….”ujar brader nasi lemak.

Patut la dok pegang-pegang tiang kanopi tu.Tak puas hati rupanya.Tapi abang ni pandai berlakon, sekejap cakap tak kisah,sekejap komplen kanopi aku pulak.

” Saya ni dah 10 tahun berniaga kat sini.Orang sini semua kenal saya…”sambung dia lagi.

Aku tak tanya pun sebenarnya.Tapi aku faham apa yang dia cuba sampaikan…Maksud dia ” aku orang lama kat kawasan ni.Kau nak berniaga boleh, tapi pergi jauh-jauh.Jangan duduk dekat dengan aku. Habis bisnes aku! Nanti tak pasal-pasal customer aku lari kat kau.”

Tapi takkan lah brader ni nak bagi alasan remeh pasal kanopi dan alas meja jejaskan bisnes dia.Takkanlah aku nak pakai alas meja bunga-bunga untuk bezakan dengan gerai nasi lemak dia.Dah kebetulan warna sama.Lagi satu, dah 10 tahun dia berniaga, tapi mengapa masih guna khemah niaga bulat tiang satu tu? Dah outdated bang ooii…Macam budak tadika nak jeles pasal benda-benda kecik.

Last sekali dia beredar dan balik semula ke gerai.Tapi sebelum dia blah sempat lagi dia pesan pada aku.

” Jaga-jaga sikit berniaga kat sini.Perangai orang kita tak tahu.Ada yang tak suka tengok orang berniaga. Sampai nak berbunuh-bunuh! “

Ayat last dia membuat aku terkesima.Tapi aku diam saja. Tak perlu nak layan orang begitu.

Yenadey!!!..Jual nasi lemak, bisnes kecik-kecik pun mau berlaku pertumpahan darah ke?

Aku hidup di zaman purbakala ke apa?

ps: Nora Danish dan nasi lemak tak ada kena mengena dalam entry ini..peace yo!


8 Comments

Part 2: Panduan Cari Tapak Pasar Tani : Berniaga Pasar Tani

Pasar Tani Kajang

8.00 a.m…

Buat apa la aku susah payah pergi pasar tani sampai ke Putrajaya. Actually di Kajang pun ada juga pasar tani. Lebih dekat dengan rumah. Better aku pergi tanya pada orang-orang di Pasar Tani di situ.Tapi nak tanya pada siapa?

“Pakcik ni AJK Pasar tani kat sini kan?Boleh saya tanya sikit?”Aku menegur seorang pakcik yang sedang leka  bersandar di sebuah van peniaga laksa. Aku yakin tekaan aku betul, sebab di baju pakcik itu tertulis sejelas-jelasnya ‘Urusetia FAMA’.Takkanlah baju pinjam kot?

“Haa…Ya!Ya! Nak tau tentang apa tu?” Soal pakcik tersebut semula.

Bertubi-tubi soalan pasal pasar tani aku aju pada pakcik tu.Tapi malangnya dia tak dapat jawab walau satu pun soalan aku. Aisehmen…kalau dia sendiri pun tak boleh jawab, siapa lagi yang sudi jadi kaunter pertanyaan pagi-pagi ni?

” Minta maaf ya…saya ni AJK pasar tani yang jaga hal kecik-kecik saja.Macam masalah-masalah peniaga, sampah-sarap-yang tu saya boleh jawab.Tapi kalau hal tapak niaga pasar tani kena tanya orang lain.” jelas pakcik berkenaan.

Pembahagian tugas.Aku faham.Pakcik ini tak bersalah.

“Encik pi tanya pada Pengerusi.Baru tadi dia ada kat sini.Sekarang mungkin tengah meronda gerai.Mana dia ni?”matanya memerhatikan sekeliling sambil berharap Pengerusi yang dicari ada di kawasan berdekatan.

“Hurmm,..tak nampak pulak pengerusi dok mana.Camni, cuba encik pusing-pusing dulu. Pengerusi tu dia pakai vest silver FAMA dengan kopiah.Kalau tak jumpa, pi gerai dia tang corner nuuu…agaknya ada di situ. ” Sedaya upaya dia cuba bantu aku..Kan bagus kalau PR semua manusia sejagat macam pakcik ni.

Sesudah ucap thank u, aku teruskan pencarian.Berdasarkan guide dan hint tentang rupa paras “si pengerusi”, rasanya tak susah mana nak kesan kedudukan dia.Tapi setakat 10 minit pusing-pusing ni, yang aku jumpa cuma lelaki pakai baju batik dengan sorang brader songkok tinggi.Mana dia beli songkok tu?

Akhirnya, orang yang aku cari berjaya dijumpai.Sedang santai dan  lepak-lepak di gerai penjual arnab.

“Salam Haji, boleh saya tanya pasal pasar tani ni?” Bukan saja-saja aku panggil pengerusi tu ‘haji’ sebab dia pakai kopiah.Tapi aku terdengar brader jual arnab yang gelar dia ‘haji’. Aku cuma follow.

“Boleh, boleh…kalau soalan tu tak susah sangat saya jawab la.” jawab haji sambil senyum.

“err,saya nak tau cara nak berniaga di pasar tani. Nak kena jumpa siapa?Kena isi borang ke camne?” soal aku.

“Ooo….Macam di sini memang saya selaku pengurusi yang uruskan.Tapi ada 2 cara kalau U nak berniaga di pasar tani.Ada cara lambat, ada juga cara cepat.” Terang Haji.

“Gitu,gitu…cara lambat pun ada?” aku makin hairan.

“Haa…Ada..cara lambat tu U kena isi borang untuk dapatkan tapak,kemudian submit ke pejabat FAMA di Shah Alam tu. FAMA akan refer balik pada saya ikut kekosongan di sini.Bila dah lulus, bayar RM20 di pejabat FAMA dan bawak borang tu serah pada saya.”ulas haji panjang lebar.

“Banyak jugak step tu, haji…”sampuk aku.

“Tak habis lagi step tu…bila nak serah borang tu pada saya,kena bayar lagi RM20 untuk cas pengurusan. Maknanya RM40 semuanya.Barulah boleh berniaga..”Kata dia lagi.

“Ooo…lambat betul tu.Bukan on the spot boleh berniaga.Cara express pula, haji?”

“Apa komoditi U?”

“Huh?Komoditi?Maksud Haji ni…”aku konfius.

“U nak jual apa di pasar tani ?” Soal haji semula.Heh, cakap la jualan..kan senang faham.

“Apa pun yang u nak jual, pastikan barang yang u nak jual tu tak sama dengan komoditi penjual-penjual sedia ada. Contohnya katakanlah u nak jual murtabak, tapi di sini dah ada orang jual-itu tak boleh.Saya tak benarkan…Kena cari jualan lain.”Haji cerita lebih detail. Aku angguk faham.

” Nak senang cerita macam ni.U survey dulu produk apa belum ada di sini 1 minggu sebelum u nak berniaga.Kemudian jumpa saya untuk confirmkan produk.Lepas tu saya akan benarkan u berniaga minggu depannya…Yang penting jualan tak sama dengan orang lain.”

“Bayaran tapak dan borang camne, haji?”tanya aku lagi.

“Bayaran tapak promosi pasar tani sehari RM40.Bayar terus pada saya masa hari berniaga nanti…Saya akan bagi resit.Tak perlu pergi FAMA.Borang  dan duit tu saya sendiri akan uruskan dan hantar ke pejabat FAMA.Dengan saya, berniaga dulu-birokrasi kemudian…”Aku angguk berkali-kali.tanda faham dan puas hati dengan penjelasan haji.

“Hari berniaga tu datang awal.Dalam pukul 7 pagi gitu.Mudah sikit untuk saya uruskan. Kalau datang lambat sangat, mungkin saya tak benarkan berniaga.Kanopi untuk gerai promosi dah disediakan.Tak payah bawak kanopi sendiri ya.U cuma datang bawak komoditi saja nanti.” Haji terus explain. Aku tak pasti sebab apa dia suka benar guna word ‘komoditi’.Tak kisahlah tu.

Hurm…akhirnya aku dapat juga berniaga di pasar tani.

Terima kasih haji komoditi!