Tulis Tangan Kiri

Jogging Bakar Kalori

Leave a comment

Berapa kali korang jogging seminggu?

3 kali? 4 kali? 7 kali seminggu?…Bagus,bagus! Pandai korang jaga kesihatan.

Aku pulak setakat tahun  2012 ni baru 1 kali saja pergi jogging.Kira ok sikit statistik itu daripada tahun sebelumnya – zero,langung tak pernah! Walau berlari-lari anak sekali pun aku tak pernah buat.Lompat bintang?Jangan mimpi…Berbahagialah lemak-lemak terkumpul dalam body aku selama ni.

Kata orang aktiviti berjogging bagus sebab kita banyak keluar peluh. Kata aku pulak, setakat nak bagi keluar peluh mudah saja – duduk sejam dua dalam kereta masa cuaca panas terik, aircond jangan on…tingkap pun jangan bukak.Insyaallah, lagi menitis banyak peluh…sauna semulajadi berkuasa solar.

Port yang best untuk aku jogging adalah di Tasik Cempaka Bandar Baru Baru Bangi.Koordinatnya di belakang bangunan PKNS. Kat tasik ni juga port yang paling syahdu untuk kaum muda berpacaran, mengenal hati budi  dan belajar anatomy body pasangan masing-masing. Apa kes di khalayak ramai cenggini,si lelaki selamba baring atas peha gilfrend dia? Yang pompuan lak dengan girang merelakan peha gebus beliau jadi bantal dunlopilo? Nak manja-manja giteww, eh?

Trek jogging kat sini agak unik. Biasanya aku mula berlari slow n steady bermula dari trek sebelah padang bola.Dulu di padang bola ini cuma dijadikan tempat main bola (nama pun padang bola ) tapi sekarang dah digunakan dengan multipurporse.Dah ada aktiviti tunggang kuda (berbayar) untuk orang ramai.Mau jadi koboi?Silakan…

Di sebelah belakang gol pula sekumpulan pemain bolasepak bertaraf antarabangsa (vietnam + myanmar + Bangladesh + Nepal) bermain sepak bola…Dengan tidak memakai but dan ada juga yang berkemeja lengan panjang.See that?Bolasepak  menyatupadukan ummah. Tak siapa peduli jika kau cantik bergaya dengan jersi Chelsea original Uptown di sini. Selagi kau masih berpakaian.

Laluan trek jogging di situ dibuat mengelilingi kedua-dua tebing tasik. Ia agak panjang dan trek tersebut tidak membosankan. Kadang-kadang ada laluan mendaki dan turun. Jadi tidak la trek tersebut mendatar dan lurus saja. Amat mencabar untuk mereka yang berjogging setahun sekali seperti aku. Mau terjelir juga lidah bila sampai ke seberang sana iaitu di trek hujung dan kemudiannya patah balik. Biasanya aku mengelat, lari setakat di jambatan saja…tak sempat habiskan larian hingga ke pangkal jalan.Semput.

Efek abis jogging setahun sekali macam aku- lutut rasa nak tercabut,dahaga toksah cakap la.Betis, peha dan badan semua habis lenguh dan sakit-sakit.

Hmmm…aku perlukan terapi dan kesaktian cakar harimau seorang isteri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s