Tulis Tangan Kiri

Berniaga Pasar Malam Musim Hujan….Untung Atau Lingkup?

2 Comments

Musim hujan ni perkara paling nikmat sekali untuk dibuat ialah tarik selimut dan berhibernisasi all day long macam beruang. Tapi kalau berniaga pasar malam, musim hujan pun kena datang berniaga jugak. Tak boleh la nak lepak-lepak di rumah suka-suka hati gitu layan drama  TV3 Tentang Dhia. Nanti customer lari. Atau pun the worst case scenario tapak niaga kau tiba-tiba je dicopet oleh peniaga bakso Indon. Berbaloi ke berniaga musim hujan cenggini?Ada untung meh?

Cenggini ok….

Pakcik sebelah aku berniaga tudung. Dalam seminggu 6 kali dia akan berniaga.Kadang-kadang 7 kali seminggu!Takde cuti-cuti. Kata pakcik tu, duduk rumah  tak buat apa-apa dia akan rasa bosan. So dia akan angkut isteri dan seorang anak perempuan (sekolah rendah) menjelajah ke mana-mana pasar malam. Kat Kajang selain tempat ni, dia ada satu lagi port pasar malam dalam kawasan Hulu Langat.Merata-rata la tempat dia pergi…sampai ke Tanjung Malim.Rajin giler walaupun rumah dia di Keramat, K.L.Pakcik tu kata musim hujan gini,nak cover duit minyak van pun susah!

Depan gerai pakcik ni pulak ada brader 2 orang jual kasut bundle…RM50 sepasang. Dari petang abang-abang ni just bersembang berdua. Sampai pukul 9.00pm tak ada  orang datang beli.Walau pun  satu pasang! Sama juga peniaga beg Angry Bird dan selipar budak-budak.Tak ramai buyers..Yang datang belek-belek ada la jugak,tapi tak ramai beli pun.

Yang paling  cepat habis dan berkemas dulu ,makcik gerai nasi ayam. Jam 8.45pm dah beredar dengan senyuman bermadu. Untung la tu kan? Besar-besar je nampaknya gelang emas makcik tu.

Jual air?Ice blended??….slow sikit..Slow banyak sebenarnya!

So yang aku rasa..Secara keseluruhan,untung banyak….agak susah. Untung sikit-sikit or setakat balik modal…ya boleh!

2 thoughts on “Berniaga Pasar Malam Musim Hujan….Untung Atau Lingkup?

  1. awak menghiburkan saya…tk mizzan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s