Tulis Tangan Kiri


14 Comments

Set Lampu Bateri Atau Generator Pasar malam / Tip Bisnes Pasar Malam

Wajib ke guna generator bila berniaga pasar malam?

Tak wajib- jika penganjur pasar malam/bazar dah sediakan elektrik untuk semua peniaga. Biasanya downtown/uptown atau bazar yang happening semua penganjur dah sedia.Bukan takat elektrik, kanopi pun tak perlu susah-susah korang nak usung lagi. Lebih space dalam kenderaan masing-masing bila benda-benda berat cenggitu ditinggalkan di rumah. Tapi sangat jarang penganjur pasar malam di Malaysia sediakan semua utiliti dan kelengkapan.

Dah tu camne nak bagi gerai terang tanpa guna generator?

Boleh saja …untuk peniaga newbie pasar malam, aku syorkan jangan fikirkan sangat pasal nak beli generator. Paling murah generator pasar malam dalam rm350…Jenama dan Made in China or Taiwan. Jangka hayat penggunaan generator yang murah macam ni agak singkat. Gunakan duit anda sebanyak itu untuk peralatan lain yang lebih utama. Jangan beli generator pasar malam dulu.

Beli bateri kereta lama (second hand) di mana-mana kedai. Biasanya bateri kereta second hand akan dijual dengan harga RM50 sahaja. Tapi pastikan korang bagitau tokey kedai tersebut untuk apa bateri itu akan digunakan. Cakap terus terang nak guna untuk pasar malam. So tokey kedai tersebut akan check terlebih dulu bateri mana yang dah cukup power untuk support lampu pasar malam selama lebih kurang 3 jam. Bila bateri dah lemah dan kurang power,datang semula ke kedai bateri itu dan tukarkan dengan bateri yang lain yang telah dicas sepenuhnya. Ulang cara ini sampai la korang dah cukup bajet untuk beli generator yang agak ok dan tahan lama (contoh Yamaha).

banner bab300x250

Bateri dah ada kan? So sekarang pergi beli set lampu bateri di kedai lain. Harga satu set lampu bateri kereta dalam rm16.Terpulang pada masing-masing nak guna lampu panjang (kalimantang) atau pun bulat. Bila dah ada set lampu ni barulah korang klip kan ke bateri 2nd tu.Then pling! Dah terang! Kalau start guna dari pukul 7pm sampai 9.30pm, lampu di gerai korang  still tak akan padam.

So tiada lagi halangan untuk sesiapa saja yang nak berniaga pada waktu malam. Try la tip di atas tu!


Leave a comment

United 5-0 Fulham

FULHAM 0-5 United.

21 DECEMBER 2011, CRAVEN COTTAGE ATTENDANCE: 25,700

WELBECK (5), NANI (28), GIGGS (43), BERBATOV (90), ROONEY (88)

United kept up the pressure on Manchester City with another impressive performance on their travels to secure a first league victory over Fulham at Craven Cottage for almost four years.

Rahsia kemenangan Man United yang dicemburui kawan dan pihak lawan :-

Rooney: Hambekk nih!


Leave a comment

Manchester United vs QPR…Ulasan Tertunda Minit Ke Minit

Sesekali bila menonton bola live di kedai mamak happening jugak.Tukar angin dan tukar view. Walaupun bukan game clash of the titans, tapi bila lagi nak tengok The Reds buli team tak seberapa kuat seperti QPR ? So, aku pun layan game tersebut bersama2 dengan MJ (Mat Joe)-penyokong tegar Arsenal.

18 DECEMBER 2011, LOFTUS ROAD ATTENDANCE: 18,033 (Termasuk QPR Owner Tony Fernandes…I think so!)

Kickoff..

Min 1-Aku baru nak cicah roti canai dengan kuah, tapi Rooney tak kasi can aku makan dulu. Hantaran lintang Valencia tepat ke rambut baru Rooney walaupun cuba diasak oleh Matthew Connolly, pertahanan QPR. Rooney berjaya melakukan tandukan tipis (pinjam istilah  Hj.Hasbullah) ke dalam gol. Gawang Cerny bolos sepantas minit ke 52. 3 pemuda bangsa India meja VIP (paling depan ) menari-nari dan menjerit kuat ‘gooollll!!!’. Penonton lain berkelakuan baik.

Min 3-MJ menyalakan sebatang rokok. Dia sedut dalam-dalam. Kemudian hembus asap ikut sebelah hidung saja. Aneh?Khurafat? Black Magic?Aku syak MJ cuba mandrem game ni supaya berpihak kepada QPR. “Kena sokong QPR pasal jersey ad tulis  Malaysia..patriotik”…Itu post dia dlm Facebook 2 jam sebelum game mula. Tapi ManU makin garang dan makin Devil. Gerakan menarik anak rusa Nani-Rooney-Welbeck mencemaskan penyokong setia QPR.Namun sepakan tak cukup power Welbeck berjaya dihalang oleh penjaga gol.

Min 10-45

Kadang-kadang Shaun Wright-Philips cuba tembus defend ManU melalui sayap.Tapi Chris Smalling cepat tutup lubang. QPR banyak mengasak melalui dua-dua sayap. Jamie Mackie banyak kali juga berjaya lepasi Evra. Aku tak pasti dia pemain Harimau  Muda negara mana tapi form dia best. Cuma semua bola cross ke tengah dapat di clearkan dengan senang hati oleh Ferdinand dan Evans..safe and sound. Jadi kubu pertahanan The Red Devils tetap kebal daripada serangan pengganas QPR.

Welbeck dapat skor gol tapi dah offside. 3 pemuda India tadi maki hamun pengadil dalam bahasa Tamil. Roti canai aku dah selamat ditelan. Aku pekena teh tarik seteguk dua.Boleh minum dan makan dengan aman kerana semua serangan QPR tak bahaya dan pramatang.

Tamat Separuh Masa- Baru perasan selang dua meja ada sorang hot babe tengah minum milo panas. Balak dia tak hensem.

min56-Gol!Carrick dapat bola sebab Joey Barton cuai. Carrick mengawal dengan tenang dan buat larian solo ke kotak penalti QPR. Cerny terkesima dengan jaringan Carrick. Carrick pula terkesima sebab dah lama tak skor gol macam tu!

min 60-90

Phil Jones mengawal bahagian tengah baik. Agak serasi dia bermain di situ. Gandingan dengan Carrick juga mantap. Danny Welbeck dikeluarkan pada minit 63 dan diganti dengan Hernandez. Cepat pulak mamat Mexico ni sembuh daripada injury. Awek hot selang dua meja bertepuk tangan. Suka la tu Javier Hernandez main… Budak kacak.

Rooney diganti oleh Ryan Giggs minit ke 78. Sir Alex tak nak perah kudrat Rooney sangat musim-musim raya krismas. Serah pada  si kuda tua Giggs  mengajar budak-budak QPR erti bermain bolasepak. Lagipun dah leading 2-0. QPR dah boleh tutup buku.

Ashley Young pun masuk sebagai sub.Tak masuk pun tak apa. Nothing happen.

Priit..Priit…Pengadil tiup wisel. Perlawanan dah tamat.

Fewitt….Fewitt…Siulan nakal anak-anak  muda apabila aweks hot berjalan ala model cat walk masa blah dengan balak dia.

Kamera fokus pada Tony Fernandes. Dia busy main handphone, bersms atau bertwitter semasa team QPR dah jadi lauk ManU.

Maybe Mr.Tony sedang berkira-kira next team yang bakal dibeli next season jika QPR bungkus. Telahan aku…Al Sadd, Qatar??Team La Liga Spanish,Barcelona FC ?? Team Liga Premeir 2012, Pahang FA???

ps: Ramli Manchester United masih belum digunapakai oleh Sir Alex walaupun berbisa jaringkan gol!


2 Comments

Berniaga Pasar Malam Musim Hujan….Untung Atau Lingkup?

Musim hujan ni perkara paling nikmat sekali untuk dibuat ialah tarik selimut dan berhibernisasi all day long macam beruang. Tapi kalau berniaga pasar malam, musim hujan pun kena datang berniaga jugak. Tak boleh la nak lepak-lepak di rumah suka-suka hati gitu layan drama  TV3 Tentang Dhia. Nanti customer lari. Atau pun the worst case scenario tapak niaga kau tiba-tiba je dicopet oleh peniaga bakso Indon. Berbaloi ke berniaga musim hujan cenggini?Ada untung meh?

Cenggini ok….

Pakcik sebelah aku berniaga tudung. Dalam seminggu 6 kali dia akan berniaga.Kadang-kadang 7 kali seminggu!Takde cuti-cuti. Kata pakcik tu, duduk rumah  tak buat apa-apa dia akan rasa bosan. So dia akan angkut isteri dan seorang anak perempuan (sekolah rendah) menjelajah ke mana-mana pasar malam. Kat Kajang selain tempat ni, dia ada satu lagi port pasar malam dalam kawasan Hulu Langat.Merata-rata la tempat dia pergi…sampai ke Tanjung Malim.Rajin giler walaupun rumah dia di Keramat, K.L.Pakcik tu kata musim hujan gini,nak cover duit minyak van pun susah!

Depan gerai pakcik ni pulak ada brader 2 orang jual kasut bundle…RM50 sepasang. Dari petang abang-abang ni just bersembang berdua. Sampai pukul 9.00pm tak ada  orang datang beli.Walau pun  satu pasang! Sama juga peniaga beg Angry Bird dan selipar budak-budak.Tak ramai buyers..Yang datang belek-belek ada la jugak,tapi tak ramai beli pun.

Yang paling  cepat habis dan berkemas dulu ,makcik gerai nasi ayam. Jam 8.45pm dah beredar dengan senyuman bermadu. Untung la tu kan? Besar-besar je nampaknya gelang emas makcik tu.

Jual air?Ice blended??….slow sikit..Slow banyak sebenarnya!

So yang aku rasa..Secara keseluruhan,untung banyak….agak susah. Untung sikit-sikit or setakat balik modal…ya boleh!