Tulis Tangan Kiri

Air Soya!Air Soya!Air Soya…../The Return

Leave a comment

Mengapa sejak akhir-akhir ni post di blog buruk aku cenderung cerita pasal air?..Saje jerr..Kalau aku post cerita-cerita air tebu, jus buah dan air soya masa bulan puasa nanti, confirm ada yang terliur. Termasuklah aku sendiri. Jadi langkah selamat, aku buka cerita awal-awal–korang tergoda,dahaga atau terliur ke tak ada masalah…Pergila beli kat kedai..hihi.

Post kali ni aku masih nak buka cerita pasal air soya. Pada aku air soya ni sungguh misteri dan penuh daya tarikan. Walaupun warnanya putih camtu saja, tak seperti air lain yang amat colourful tapi bulan puasa orang ramai akan tetap cari air soya..tak pun air tebu…tak pun air soya…pusing-pusing 2 jenis air tu juga yang jadi pujaan..Why?Why?Why?

Menambah lagi ‘kemisterian’ air soya, jualannya cukup laris di bulan puasa. Bulan tak puasa tak pula macam tu. Biasa-biasa saja. Kalau di bazar ramadan, gerai penjual soya paling sikit pun ada 4 gerai. Demand daripada pengunjung bazar ramadan memang cukup tinggi. Semuanya akan sold out!..Kecualilah peniaga tersebut jual air soya dalam kotak (Yeo’s, Drinho dll).

Tapi yang bagusnya wujud persaingan yang sihat di kalangan penjual-penjual air soya. Semuanya berusaha hasilkan air soya yang berkualiti, sedap, pekat dan mantopp. Boleh tak anda yang bijaksana ni bezakan yang mana jual sedap dan yang mana jual tapi tak sedap-sedap?Kena rasa la kan kalau nak tahu…mana boleh teka-teka.

Untuk elakkan anda menyesal beli air soya yang cair dan tak best, saya akan perturunkan  jurus mengenal air soya di sini. Tak kisahlah air soya tu dibuat menggunakan blender atau pun mesin soya yang riban-riban, warna air soya tersebut yang betul-betul pekat  dan sedap sedikit kekuningan (Klik sini kalau nak tahu buat air soya yang pekat). Bukanlah warna putih suci mulus. Ingat tu ya!

Sebab apa?Why?Why?…

Sebab ia misteri!…Pergi tanya pada orang yang jual air soya tu..Kalau dia tak tahu, barulah datang ke blog ni semula ya..hehe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s