Tulis Tangan Kiri

Pasar Malam…Jimat Berbelanja

Leave a comment

Siapa tak pernah pergi pasar malam, angkat tangan kanan tinggi-tinggi! Ok…majoriti kita di Malaysia semuanya pernah pergi pasar malam, kan? Pasar Lambak, pekan sari  atau apa nama sekali pun yang kita panggil adalah benda yang sama.DNA tetap serupa.Fenomena baru sekarang ini, muncul  midnight-bazaar, downtown atau uptown. Itu juga bau-bau bacang pasar malam.. Di copy n paste. Konsep saja yang berubah dan dimodified secukup rasa.

Berbelanja di pasar malam menjadi pilihan orang ramai kerana harganya lebih murah. Bolehlah kita berjimat sikit…Makanan, pakaian,sayur-sayuran atau bahan mentah semuanya boleh kita beli di sini. Tak perlu pergi jauh-jauh ke pasaraya besar kecuali rumah anda memang di sebelah pasaraya tersebut. Produk di pasar malam biasanya masih segar dan hanya yang terbaik dari ladang saja dijual kepada orang ramai.

Tetapi kadang-kadang berbelanja di pasar malam di pasar malam hanya buat kita boros. Cuba perhatikan apa yang anda selalu beli di pasar malam. Katakanlah niat asal anda singgah di pasar malam cuma untuk beli sebungkus nasi ayam.Harganya baru rm3.50..Tiba-tiba hidung anda bau aroma wangi sate di gerai sebelah.Macam best je kan?..Dah tambah beli sate pula.

Itu belum lagi tergoda dengan murtabak, kebab, apam balik atau air cendol. Semuanya nampak menggiurkan dan sedap di mata anda. Semuanya anda nak beli..Penjaja pasar malam juga yang suka hati. Kalau anda bawa anak-anak kecil ke pasar malam lagi masalah. Pantang nampak belon,mesti suruh beli. kalau tak beli meraung-raung dan menjerit-jerit depan orang ramai. Belum lagi anak anda tengok macam-macam mainan yang ada. Ben 10, pistol n pedang mainan, keretapi, anak patung barbie atau Dora The Explorer.So, akhirnya kena keluar duit juga kan?

Tak apa lah, sekali-sekali beli mainan untuk anak…

Ok..dah cukup.Dah banyak yang anda beli hari itu.Anda pusing dan ingin balik rumah. Ternampak pula seorang apek promosi pisau 10 in 1..Potong apa saja dengan pantas. Sekali zasss saja ..tajam!Anda pun beli satu kerana mungkin berguna satu hari nanti.Lagipun apek tu cakap hari ni last day promosi kat situ . Siapa lambat beli tak dapat.Rugi!Rugi!

Bila dah balik dan buat post mortem, barulah teringat niat asal nak beli nasi ayam saja. Tapi dah melencong ke benda-benda lain.Terbang RM50 untuk belanja di pasar malam pada hari itu! Makanan banyak tak habis sebab dah kenyang.Pisau baru pula anda simpan di dalam laci bersama-sama pisau-pisau yang lain yang tak pernah digunakan.

Kalau nak jimat, ikut macam Azizi Ali dalam entry I Shop Only In Europe..Petua Jimat Berbelanja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s