Tulis Tangan Kiri

I Shop Only In Europe…Petua Jimat Berbelanja

1 Comment

Kalau nak jimat berbelanja masa shopping, pergi la ke negara- negara Eropah. Itu pesan Azizi Ali ya…bukan kenyataan ikhlas dari aku. Azizi Ali bolehla nak pergi shopping sampai luar negara, duit dia banyak. Aset pun berlambak-lambak.Tapi jauh giler nak pergi shopping sampai ke sana.Tiket kapal terbang saja dah berapa nak kena bayar.Bukannya boleh naik rakit atau berenang kupu-kupu untuk jejak kaki di negara Eropah tu.  So, macam mana lak boleh jimat?

Betull….Tak Tipu…Kata Azizi Ali la.

Semasa dia jadi pilot banyak negara Eropah yang dia pernah singgah. Kalau dah singgah tu mestila nak ber shopping kan? Tapi malangnya di Eropah,  tak ada benda sangat yang boleh  dibeli di situ.  Nak beli baju tak muat, saiz orang eropah besar-besar.Dia pula badan kecil molek saja…Nak makan nasi kerabu atau mengidam makan asam pedas, mana nak cari? Jadi  dia tak keluar duit pun untuk acara membeli belah ni. Just Window Shopping..

Itulah petua berjimat cermat cara bijak Azizi Ali. Sebenarnya point yang dia nak jelaskan adalah ‘berbelanja apabila perlu saja’. Barulah kita tak membazir duit bila shoping. Petua tu aku kutip dari bab ‘I Shop only In Europe’ di muka surat 66 dalam bukunya yang bertajuk Millionaire Chronicles. Buku dah lama tahun 2005 tapi petua tu ‘evergreen’. Pergi la cari kat kedai kalau nak baca. Tak rugi beli sebab Azizi Ali seorang penulis dan pakar kewangan  yang berpengalaman. Baca free kat dalam kedai pun tak pe..

 

 

Cara kita berbelanja pula bagaimana ya? Pendedahan eksklusif dari aku dalam post akan datang..Tunggu.

One thought on “I Shop Only In Europe…Petua Jimat Berbelanja

  1. Pingback: Pasar Malam…Jimat Berbelanja « Cakar Ayam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s