Tulis Tangan Kiri

Bengkel Air Soya Dan Tau Fu Fah Di Shah Alam

3 Comments

 

Sorry semua… Dah berkali-kali dan ramai yang minta saya upload gambar masa bengkel air soya tu. Baru hari ni hajat n permintaan u all tercapai. Busy…busy…lupa…lupa…

Bengkel air soya dan tau fu fah ini berlangsung di rumah salah seorang peserta di Shah Alam pada 05 November 2010(Jumaat). Dah lama dah…Kalau diikutkan senarai asal ada dalam 10 orang peserta, tapi last minute 2 orang lagi tak dapat hadir. Ada urusan lain. Tapi ditambah pula dengan kehadiran si kecil yang comel-comel belaka. Suasana jadi meriah n ‘happening’.

Bengkel ini dimulakan dengan ‘demo’ menghasilkan air soya yang confirm pekat dan sedap. 100% asli tanpa sebarang pengawet tambahan. Sama rasa macam air soya yang kita selalu beli di pasar malam tu.Untuk buat air soya sebenarnya caranya amat mudah. Pada yang rajin belek buku resepi atau bertanya pada ‘Pakcik Google’, copy n paste saja semua resepi di internet tersebut.

Tapi untuk air soya yang lebih umpphh, tetap ada rahsia dan perlu ikut teknik yang betul. Semua rahsia itu didedahkan kepada peserta bengkel. Pendek kata, nak jual air soya selepas bengkel tak jadi masalah lagi. Knowledge dah sama level dengan chef.

Untung ke jual air soya ni? Untung gilerr…

Tapi peserta yang hadir bukan nak buat bisnes pun. Cuma nak tau untuk diri sendiri dan boleh buat untuk family.Tak perlu nak beli lagi. Semua peserta teruja apabila aroma wangi daun pandan dan soya menusuk hidung. Anak-anak kecil lagi la tak sabar. Dah hulur cawan pada ibu masing-masing.

Ok…Kita minum dulu!

Then, demo cara buat taufu fah pula didedahkan. Buat tau fu fah ini kadang-kadang mencabar juga. Salah sukatan dan bahan, tak akan menjadi. Cair atau rasa entah apa-apa. Semuanya kena perfect! Tapi dengan ‘secret recipe’ yang didedahkan dalam demo tersebut, semua peserta nampak yakin dan tak sabar-sabar nak cuba sendiri di rumah. Nota panduan turut diberi supaya peserta mudah buat rujukan.

Bengkel air soya dan taufufah berakhir pada pukul 3 pm. Terlajak sejam lebih dari jadual asal. Sepatutnya dalam masa 2 jam dah habis. Tertangguh sekejap untuk solat jumaat. Tuan rumah berbesar hati menjamu ‘team bengkel air soya’ ini makan tengahari. Sedap sungguh bihun sup tu terutama bila perut tengah lapar. Terima kasih ya!

Feedback 2 minggu selepas bengkel diadakan, dah ramai yang cuba dan hari-hari buat air soya..Permintaan anak-anak. Syabas Inspektor Sahab! Cuma belum ada yang jadi peniaga air soya macam saya ..hehe.🙂

Bengkel tersebut diadakan sebagai penutup untuk tahun 2010. Sebelum itu, 3-4 siri ‘personal coaching’ telah diadakan. Tapi limit kepada 2-3 orang saja.  Special coaching untuk bakal penjual air soya. Belum ada bengkel yang bakal diadakan untuk tahun 2011. Saya dan team bengkel air soya agak busy dengan projek lain awal tahun ini. Insyaallah, untuk bulan March dan seterusnya kami boleh fokus kembali. Nak tempah khidmat kami? Hantar emel pada saya ok..

Hmmm….ada sesiapa yang nak resepi free air soya dan tau fu fah?

Klik sini ok!

banner bab300x250

3 thoughts on “Bengkel Air Soya Dan Tau Fu Fah Di Shah Alam

  1. bleh daptkan resepi air soya dan tau fu fah? nk wat niaga…

  2. Assalam…berminat mendalami ilmu pembuatan air soya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s